Sklep

Ludzie coraz świadomiej kupują produkty spożywcze. Obecnie przywiązuje się dużą wagę do jakości spożywanych posiłków oraz ich właściwości odżywczych. O grzybach od lat mówi się, że nie mają w zasadzie nic prócz niezwykłego smaku i aromatu – czy na pewno?

zupa grzybyOkazuje się, że niekoniecznie. Naukowcy prowadzą badania wskazujące, że spożywanie grzybów to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i przeciwdziałanie chorobom. W grzybach jadalnych występują witaminy z grupy B (B1 i B2) wspomagające prawidłowe działanie układu nerwowego czy wpływająca na wzrok i odporność witaminę A, której najwięcej można znaleźć w kurkach (to za sprawą karotenu mają intensywnie pomarańczową barwę). Witamina D występuje przede wszystkim w pieczarkach – wspomaga prawidłową budowę kości.

kurki drewnoW grzybach odkryto także sole mineralne, których występowanie jest uzależnione od podłoża, w którym wyrosły. Z reguły zawierają: żelazo, fosfor, potas, sód, wapń oraz występujące głównie w kapeluszach mikroelementy takie jak miedź, cynk, mangan czy fluor. Nie bez przyczyny mówi się o grzybach “leśne mięso”, bo chociaż w 80-90% składają się z wody, to ich sucha masa jest zbudowana głównie z białek. W ich skład wchodzi też wiele aminokwasów – pośród nich znajdują się te egzogenne (pochodzenia zewnętrznego), których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Ponadto w grzybach występują węglowodany o zupełnie innej budowie niż te roślinne, które ludzki organizm przyswaja dużo lepiej.

Natomiast znajdujący się w grzybach selen jest mikroelementem zawierającym przeciwutleniacze zapobiegające rozwojowi nowotworów, wzmacniającym odporność i wspomagającym prawidłowe działanie tarczycy. ß-Glukan to z kolei polisacharyd, który opóźnia procesy starzenia, chroni organizm przed infekcjami różnego pochodzenia, hamuje rozwój guzów nowotworowych i wzmacnia działanie chemioterapii. Niektórzy naukowcy twierdzą, że najwięcej znajduje się ich w pieczarkach i shiitake lentinus. Te drugie poza cennym polisacharydem zawierają wiele witamin i enzymów, które w świecie roślin występują bardzo rzadko.

shitakePoza zdrowotnymi i odżywczymi właściwościami, grzyby mają też doceniane przez wielu walory smakowe. Stanowią znakomity dodatek do mięs i sosów, ale mogą być też głównym składnikiem, np. w zupie grzybowej. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni zachęciło wiele osób do kulinarnych kombinacji z grzybami w roli głównej. Co prawda, są ciężkostrawne, ale za to niskokaloryczne, dzięki temu żadna dieta im nie straszna!

Do tej pory wiele mówiło się o bezwartościowym produkcie za jaki uznawano grzyby. Dziś wiadomo już, że to nie do końca prawda – ich jedzenie dostarcza organizmowi witamin i składników mineralnych włącznie z egzogennymi aminokwasami, co czyni grzyby jednymi z ważniejszych składników zróżnicowanej diety. Jeśli dodać do tego właściwości prozdrowotne okaże się, że warto je jeść… a najlepiej wprost z własnego ogródka, co jest możliwe dzięki zastosowaniu grzybni na terenie swojej działki.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij