Sierpin 24 A, 82-300 Elbląg
+48 500 018 858

Trufle – Grzyby na wagę złota!

Trufle to niezmiennie od lat najdroższy produkt spożywczy na świecie. Ceny tych grzybów przyprawiają o zawrót głowy, dlatego uznaje się je za towar luksusowy, serwowany nielicznym w najlepszych restauracjach świata. W zasadzie wszystko jest w nich wyjątkowe – wygląd, zapach, smak, a nawet metoda zbierania, do której wykorzystuje się specjalnie szkolone psy i świnie. Przyjrzyjmy się im bliżej!

Nietypowy wygląd

trufla czarnaTrufle mają bulwiasty kształt, a ich średnica wynosi od 20 do 100 mm. Wierzch grzybów tworzą charakterystyczne brodawki w kolorze zależnym od odmiany, ale także miejsca występowania. W zależności od tego z jakim drzewem trufla żyje w symbiozie, może przybierać odmienne barwy, jednak zwykle grzyby te są czarnobrązowe, szare lub kremowe. Miąższ ma jasną barwę – beżową lub szarą, która z czasem brązowieje.

Czarne diamenty

Trufle rosną głównie w lasach liściastych pod powierzchnią ziemi, co sprawia, że do ich szukania wykorzystuje się zwierzęta obdarzone dobrym węchem. Do tej pory nie znaleziono sposobu na hodowanie tych grzybów na skalę przemysłową, dlatego trzeba korzystać z naturalnych zasobów, co znacząco wpływa na ich cenę. Najważniejsze miejsca wydobycia trufli to francuskie Périgueux i włoski Piemont. W Polsce występują niezwykle rzadko – według badań przeprowadzonych w 2015 r. przez Dorotę Hilszczańską z Instytutu Badawczego Leśnictwa, Niecka Nidziańska to obszar, na którym można znaleźć truflę letnią.

Właściwości

Przede wszystkim to grzyby, które zawierają sporo białka (20% suchej masy). Poza nim są bogate w sole mineralne, węglowodany, potas, fosfor i siarkę. Trufle są też bogate w aminokwasy: serynę, alaninę i glutaminę, których rozkład wpływa na ich intensywny zapach. Poza cennymi składnikami odżywczymi to niskotłuszczowy produkt zawierający niewiele kalorii. Nie bez powodu wykorzystuje się je w kosmetologii, gdyż mają właściwości odmładzające, a dodatkowo dzięki antyoksydantom nie dopuszczą do rozwoju chorób zapalnych i sercowych, a także nowotworów.

Trufla w kuchni

trufla bialaNajbardziej ceniona jest trufla biała o intensywnym zapachu określanym jako oliwno-orzechowo-piżmowy. Drugim cenionym gatunkiem jest czarna odmiana tego grzyba, który ma czosnkowy aromat, a według niektórych wyczuwa się w nim również orzechową nutę. Ze względu na silny smak, trufla zwykle stanowi dodatek do mięs, makaronów, jajek, owoców morza lub wykorzystywana jest jako farsz. Ważne, by serwować ją z ciepłą potrawą wydobywającą walory smakowe.

Trufle z ogrodu

Od niedawna są dostępne grzybnie z truflami, które można wyhodować we własnym ogrodzie. Ważne, by stworzyć im odpowiednie warunki do rozwoju, czyli zadbać o występowanie dębów, buków, leszczyn, jesionów czy wiązów, z którymi trufla żyje w mikoryzie. Podłoże sprzyjające temu grzybowi powinno charakteryzować się kwasowością pomiędzy 7 – 8 pH i zawierać siarkę oraz potas.

Jest kilka takich produktów, których nie będzie dane spróbować każdemu ze względu na ich wysoką cenę i małą dostępność. Do takich bez wątpienia należy trufla, za kilogram której trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy euro. Można jednak podjąć próbę wyhodowania tego luksusowego produktu we własnym ogrodzie i dzięki zapewnieniu odpowiednich warunków cieszyć się smakiem trufli białej wykopanej na własnym podwórku.

Grzybnie trufli białej w naszej ofercie!

SKLEP

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij