Sklep

Przechowywanie suszonych grzybów to rozwiązanie, które pozwala na dłużej cieszyć się aromatem naszych jesiennych zbiorów. Koniec końców suszone grzyby to popularny dodatek do zup, sosów czy polskiego bigosu. Są niezastąpionym składnikiem w wielu kuchniach, świetne urozmaicając każdy posiłek. Nic więc dziwnego, że sporo osób chce dowiedzieć się, w jaki sposób je prawidłowo przechowywać. W tym artykule podpowiadamy, jak zachować aromat grzybów na dłuższy czas.  

METODY PRZECHOWYWANIA GRZYBÓW

Kluczem w odpowiednim przechowywaniu suszonych grzybów jest ich zabezpieczenie przed wilgocią oraz światłem. Dlatego też w tej roli najlepiej sprawdzą się szczelne pojemniki, np. metalowe czy szklane (te drugie należy jednak umieścić w ciemnym otoczeniu). Można ewentualnie skorzystać z plastikowych opakowań, jeżeli są wykonane z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Warunki, w których umieścimy zapełnione pojemniki, nie powinny cechować się zbyt wysoką temperaturą – najlepiej, aby mieściła się ona w zakresie 18-22 stopni Celsjusza. Przed samym umieszczeniem grzybów w pojemnikach, należy również pamiętać o ich właściwym przygotowaniu. Czy aby na pewno są dobrze wysuszone? Grzyby powinny być wówczas kruche i łamliwe. Jeżeli nadal są elastyczne oraz miękkie, warto umieścić je w rozgrzanym piekarniku, specjalnej suszarce czy po prostu wystawić na słońce. Inną metodą przechowywania grzybów jest ich mrożenie. Tutaj, zamiast pojemników, lepiej wykorzystać szczelne torebki przeznaczone do zamrażania.

Jak długo można przechowywać suszone grzyby?

Już wiemy, w jaki sposób najlepiej przechowywać suszone grzyby, lecz pozostaje pytanie, jak długo można je trzymać w swojej spiżarni? Prawidłowo przechowywane grzyby mogą nam służyć nawet do roku, nie tracąc aromatu oraz odżywczych wartości. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je po upływie tego czasu – jeśli nie występują na nich wyraźne oznaki zepsucia, spokojnie możemy dodawać grzyby do przygotowywanych potraw. Krótszy termin przydatności mogą mięć te, które zdecydowaliśmy się zamrozić. Przyjmuje się, że takie grzyby swoja świeżość utrzymują maksymalnie do 6 miesięcy. 

PRZECHOWYWANIE SUSZONYCH GRZYBÓW: CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?

Aby zminimalizować ryzyko zatrucia, warto regularnie sprawdzać, czy grzyby nie są spleśniałe lub uszkodzone. Dlatego ich najlepszą metodą przechowywania mogą być szklane pojemniki, których nie trzeba otwierać w celu określenia zdatności do spożycia. Wieczka pudełek można dodatkowo podpisać (uwieczniając datę zamknięcia), aby łatwiej kontrolować świeżość grzybów. Jeżeli boimy się o wpływ wilgoci, dodajmy do pojemników trochę ryżu. Dzięki temu jeszcze lepiej ochronimy nasze ususzone grzyby przed pleśnią i nieoczekiwanym psuciem. Niektórzy polecają także skorzystać z liści laurowych – posiadają one bowiem intensywny zapach, który skutecznie odstrasza mole spożywcze. 

Jak prawidłowo przechowywać grzyby? Najrozsądniejszym wyjściem będzie wyposażenie się w szczelne pojemniki, które umieścimy następnie w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Kluczem do zachowania aromatu grzybów jest również regularna kontrola. Tym sposobem nasze jesienne zbiory będą przydatne w kuchni przez cały rok, doskonale podbijając smak każdego dania.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij