Ludzie coraz świadomiej kupują produkty spożywcze. Obecnie przywiązuje się dużą wagę do jakości spożywanych posiłków oraz ich właściwości odżywczych. O grzybach od lat mówi się, że nie mają w zasadzie nic prócz niezwykłego smaku i aromatu – czy na pewno?
Okazuje się, że niekoniecznie. Naukowcy prowadzą badania wskazujące, że spożywanie grzybów to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i przeciwdziałanie chorobom. W grzybach jadalnych występują witaminy z grupy B (B1 i B2) wspomagające prawidłowe działanie układu nerwowego czy wpływająca na wzrok i odporność witaminę A, której najwięcej można znaleźć w kurkach (to za sprawą karotenu mają intensywnie pomarańczową barwę). Witamina D występuje przede wszystkim w pieczarkach – wspomaga prawidłową budowę kości.
W grzybach odkryto także sole mineralne, których występowanie jest uzależnione od podłoża, w którym wyrosły. Z reguły zawierają: żelazo, fosfor, potas, sód, wapń oraz występujące głównie w kapeluszach mikroelementy takie jak miedź, cynk, mangan czy fluor. Nie bez przyczyny mówi się o grzybach “leśne mięso”, bo chociaż w 80-90% składają się z wody, to ich sucha masa jest zbudowana głównie z białek. W ich skład wchodzi też wiele aminokwasów – pośród nich znajdują się te egzogenne (pochodzenia zewnętrznego), których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Ponadto w grzybach występują węglowodany o zupełnie innej budowie niż te roślinne, które ludzki organizm przyswaja dużo lepiej.
Natomiast znajdujący się w grzybach selen jest mikroelementem zawierającym przeciwutleniacze zapobiegające rozwojowi nowotworów, wzmacniającym odporność i wspomagającym prawidłowe działanie tarczycy. ß-Glukan to z kolei polisacharyd, który opóźnia procesy starzenia, chroni organizm przed infekcjami różnego pochodzenia, hamuje rozwój guzów nowotworowych i wzmacnia działanie chemioterapii. Niektórzy naukowcy twierdzą, że najwięcej znajduje się ich w pieczarkach i shiitake lentinus. Te drugie poza cennym polisacharydem zawierają wiele witamin i enzymów, które w świecie roślin występują bardzo rzadko.
Poza zdrowotnymi i odżywczymi właściwościami, grzyby mają też doceniane przez wielu walory smakowe. Stanowią znakomity dodatek do mięs i sosów, ale mogą być też głównym składnikiem, np. w zupie grzybowej. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni zachęciło wiele osób do kulinarnych kombinacji z grzybami w roli głównej. Co prawda, są ciężkostrawne, ale za to niskokaloryczne, dzięki temu żadna dieta im nie straszna!
Do tej pory wiele mówiło się o bezwartościowym produkcie za jaki uznawano grzyby. Dziś wiadomo już, że to nie do końca prawda – ich jedzenie dostarcza organizmowi witamin i składników mineralnych włącznie z egzogennymi aminokwasami, co czyni grzyby jednymi z ważniejszych składników zróżnicowanej diety. Jeśli dodać do tego właściwości prozdrowotne okaże się, że warto je jeść… a najlepiej wprost z własnego ogródka, co jest możliwe dzięki zastosowaniu grzybni na terenie swojej działki.