Zatrucie grzybami może mieć wręcz tragiczne skutki, dlatego bardzo ważne jest, aby w odpowiedni sposób reagować, kiedy tylko zauważymy pierwsze, niepokojące objawy. Właśnie dlatego dzisiaj zagłębimy się w ten temat!
Po czym poznać zatrucie grzybami?
Zatrucie grzybami może być niebezpieczne, dlatego bardzo ważne jest, aby reagować najszybciej jak to jest możliwe. Zazwyczaj pierwszym bodźce, który sprawia, że zaczynamy się niepokoić jest występowanie różnego typu reakcji naszego organizmy. Pojawia się tutaj między innymi ogólne osłabienie, a także wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, jak chociażby bóle brzucha, nudności i wymioty. O spożyciu trującego grzyba może nam dać również znać nasz układ nerwowy – o zatruciu świadczą przykładowo zaburzenia widzenia a także zawroty i bóle głowy, omdlenia czy zaburzenia świadomości. Co ważne, symptomy pojawiają się w różnym odstępie czasowym, w zależności od gatunku grzybów może być to zarówno kwestia kilku godzin, lecz w przypadku muchomora sromotnikowego czasem jest to nawet około 12 h. Niestety zjedzenie właśnie tego gatunku kończy się zazwyczaj tragicznie, ponieważ objawy pojawiają się stopniowo, a substancje zawarte we wspomnianym grzybie w tym czasie uszkadzają prawie wszystkie ważne narządy.
Zatrucie grzybami – pierwsza pomoc
Co robić, kiedy podejrzewamy zatrucie grzybami? Pierwszą rzeczą jest próba wywołania wymiotów (które następnie powinniśmy odpowiednio zabezpieczyć, aby przekazać je do analizy), co pomoże nam pozbyć się grzybów z naszego układu pokarmowego. Oczywiście nie powinniśmy tego robić u osoby, u której istnieje ryzyko zadławienia się, na przykład półprzytomnej. Niezależnie od tego, czy nam się to uda, czy nie, konieczna jest wizyta u lekarza. Dobrze, jeśli jesteśmy w stanie wziąć grzyby, przez które do zatrucia doszło, wtedy specjalistom będzie zdecydowanie łatwiej podjąć decyzję o kolejnych krokach. Podkreślmy, że do lekarza powinniśmy udać się, gdy tylko zobaczymy niepokojące nas objawy. Często mylące jest, że na pewien czas one przechodzą – niestety po czasie krótkotrwałej poprawy mogą nastąpić znacznie gorsze dolegliwości kończące się zgonem.
O czym pamiętać?
Bardzo ważne jest, aby jeszcze raz podkreślić to, jak kluczową rolę ma tutaj czas. Dlatego warto jest wspomnieć, że przyjęty został podział zatruć grzybami właśnie ze względu na okres spożycia i pojawienia się pierwszych symptomów:
- krótki okres utajnienie: objawy pojawiają się zazwyczaj do 5 godzin i są one związane przede wszystkim z dolegliwościami układu pokarmowego, jak chociażby wymioty,
- długi okres utajnienia: pierwsze oznaki ujawniają się po przynajmniej 6 godzinach – jest to sytuacja znacznie bardziej niebezpieczna dla naszego życia.
Po czym poznać, że grzyby są trujące? Zasadniczo przyjmuje się, że nie powinniśmy zrywać grzybów blaszkowatych, jednak i od tej reguły są pewne odstępstwa. Na grzybobranie najlepiej jest udać się z osobą doświadczoną, a w razie wątpliwości po prostu nie zbierajmy konkretnych grzybów.
Zatrucie grzybami stanowi bezpośrednie zagrożenie dla naszego życia, dlatego w razie pojawienia się potrzeby koniecznie powinniśmy od razu w odpowiedni sposób zareagować i udać się do lekarza.