Trufle – dzięki swojemu delikatnemu aromatowi – były nazywane “czosnkiem dla bogaczy”. Kiedyś było ich znacznie więcej, dzisiaj deficyt truflowy sprawia, że porównywane są do kawioru i mało kto miał okazję je skosztować. Czasami cena niektórych rodzajów tego przysmaku sięga nawet 25 tysięcy złotych za jeden kilogram trufli! Z czego wynika ten niezwykły fenomen?
Czym jest trufla czarna?
To roślina, która pochodzi z rodziny grzybów o owocnikach rosnących pod ziemią. Inne jej nazwy to trufla czarnozarodnikowa lub perigordzka. Jej drugie określenie wzięło się od obszaru Périgord, ponieważ tam była najczęściej znajdowana. Czarna trufla jest ceniona jako dodatek do różnych potraw. Dodaje im wykwintności, smaku i niezastąpionego aromatu, którego nie sposób zapomnieć. Dodatkowo stosowana jest w kosmetyce, a także posiada wiele właściwości prozdrowotnych.
Jak rozpoznać czarną truflę?
W porównaniu do innych rodzajów grzybów, owocniki czarnej trufli są dość małe, bo ich wielkość nie przekracza wielkości orzecha włoskiego lub piłki golfowej. Znaleźć ją można w okresie późnej jesieni, a nawet w zimie, chociaż występują również rodzaje, które można spotkać przez cały rok. Jako przyprawa do dań jest określana jako droga, jednak i tak nie jest najdroższym okazem – trzy razy więcej trzeba zapłacić za truflę białą. Jej smak opisywany jest jako intensywnie czosnkowy, ziemisty, oliwny, a czasem czekoladowy czy orzechowy. Niektórzy twierdzą, że czarną truflę można albo uwielbiać albo nienawidzić. Nie ma wątpliwości, że nie można przejść obok niej obojętnie.
Dlaczego czarne trufle są tak wyjątkowe?
Posiadają wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Idealnie sprawdzą się w kuchni jako dodatek do grzanek z oliwą, makaronów, pieczonego mięsa, ziemniaków czy karczochów, podnosząc wykwintność potraw. Ponadto czarne trufle mają niesamowite działanie prozdrowotne – działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Są dobrymi antyoksydantami – zapobiegają chorobom zapalnym, nowotworom, różnego rodzaju chorobom serca, a nawet spowalniają procesy starzenia się. Pomagają także w prawidłowy sposób stymulować układ odpornościowy. Niektórzy twierdzą, że skutecznie poprawiają nastrój. Są również stosowane w kosmetyce jako substancje, które posiadają właściwości odmładzające, dlatego też wykorzystuje się je w zabiegach przeciw starzeniu, wygładzeniu zmarszczek, do rozjaśniania skóry oraz poprawienia jej elastyczności.
Bez wątpienia czarna trufla jest produktem luksusowym i drogim, jednak warta jest swojej ceny. Szeroki zakres zastosowań sprawia, że postrzegana jest jako coś wyjątkowego. Jej aromat potrafi zostać zapamiętany na bardzo długi czas. Jeśli tylko będziesz miał okazję spróbować potrawy z dodatkiem czarnej trufli, to nie wahaj się – na pewno nie pożałujesz!