Zbieranie grzybów kojarzy się z jesienną porą, chłodnymi dniami i kolorowymi liśćmi na leśnych drzewach. Jednak niektóre gatunki pojawiają się już latem, a nawet późną wiosną. Samo poszukiwanie jadalnych osobników połączone ze spacerem po lesie i oddychaniem świeżym powietrzem jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, ale także jedzenie grzybów niesie za sobą szereg zalet, które będą odczuwalne dla organizmu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że:
Grzyby są pomocne przy odchudzaniu
Mają one niewiele kalorii, dlatego też polecane są do diet odchudzających. Szczególnie pieczarki są najmniej kaloryczne (15 kcal w przeliczeniu na 100 gram), a na drugim miejscu znajdują się kurki, które mają 18 kcal na 100 gram. Wszystkie gatunki zawierają znikomą ilość tłuszczu, ponieważ składają się głównie z wody. Są świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Użycie grzybów jako jednego ze składników dań nie obniży jej kaloryczności w znaczny sposób, ale pozwoli na zwiększenie objętości danego posiłku, co przełoży się na większe poczucie sytości.
Grzyby są bogatym źródłem błonnika
Błonnik zalecany jest dla osób, które chcą usprawnić swoje procesy trawienne oraz przyspieszyć metabolizm. Jednak należy pamiętać, że grzyby poza dobrym błonnikiem zawierają także ten nierozpuszczalny – chitynę – która jest słabo trawiona przez ludzki organizm. Dlatego nie wolno ich podawać tym, którzy mają problemy trawienne oraz dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 3 roku życia. Wyjątkiem są pieczarki, które są lekkostrawne i można je podawać maluchom już po skończeniu pierwszego roku.
Grzyby wspierają odporność
Są bogatym źródłem antyutleniaczy takich jak na przykład selen, który znacząco wpływa na poprawę układu immunologicznego oraz działa profilaktycznie przed przeziębieniami. Ponadto stymuluje produkowanie limfocytów T, które poprawiają odporność. Zawierają także ergotioneinę, czyli związek tiolowy, który jest bardzo silnym antyutleniaczem mającym spory potencjał do bycia wykorzystanym jako ewentualny lek na raka w przyszłości.
Grzyby zapobiegają chorobom cywilizacyjnym
A to dzięki zawartości beta-glukanu, czyli polisacharydu, błonnika, który jest rozpuszczalny i znaleźć go można również w płatkach owsianych. Ma właściwości antyzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa na obniżenie niekorzystnego cholesterolu LDL, a także wspiera prawidłowe ciśnienie krwi i poziom cukru w organizmie. Korzystnym skutkiem jest minimalizowanie ryzyka współczesnych chorób – nowotworów, zaburzeń serca i układu krążenia oraz cukrzycy drugiego typu.
Grzyby są źródłem witamin i minerałów
Jedzenie grzybów pozwala na dostarczenie organizmowi witamin B1, B2 i B3. Zawierają one ich więcej niż mięso czy mleczne przetwory. Ponadto są źródłem niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych takich jak sole magnezu, siarka, wapń, żelazo, kobalt i chrom. Dodatkowo zawierają antyoksydanty, które są substancjami pomocnymi w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Istnieje teoria, że regularne spożywanie grzybów będzie skutkowało poprawą zdrowia poprzez między innymi zwalczanie stanów zapalnych.
To tylko niektóre korzyści wynikające ze spożywania grzybów, a jest ich znacznie więcej. Dlatego też warto przemyśleć włączenie ich na stałe do naszej diety. Najlepsze będą takie, które sami zbierzemy podczas leśnego spaceru, co jeszcze bardziej przyczyni się do polepszenia zdrowia i odporności organizmu. Dobrze jest polubić różne gatunki, którymi można wspaniale urozmaicać smaki swoich potraw nadając im w prosty sposób wykwintności.