Wrzesień to przepiękny miesiąc, zwiastujący jesień i jej ciepłe, kolorowe barwy. To także idealny czas na rozpoczęcie grzybobrania. Po upalnym lecie, kiedy to grzyby są rzadkością, nadejście jesiennych opadów sprawia, że lasy zaczynają tętnić życiem. Jednak jakie konkretnie grzyby możemy znaleźć w tym miesiącu? W tym artykule przedstawiamy grzyby jadalne we wrześniu, które warto zbierać!
Opieńki
Opieńki to grzyby, które rosną w dużych skupiskach na pniach drzew i na martwym drewnie. Owocują one głównie w październiku, ale wiele można już znaleźć we wrześniu – występują zarówno w lasach mieszanych, jak i iglastych. Posiadają charakterystyczny miodowy kolor kapelusza oraz białawy trzon. Rozpoznanie opieńka nie powinno przysporzyć problemów. Warto jednak wiedzieć, że wymagają specjalnego przygotowania, zanim zabierzemy się za ich spożywanie. Opieńki należy gotować przynajmniej przez 15 minut przed dalszą obróbką, aby usunąć substancje mogące powodować niestrawności. Po przygotowaniu wyróżniają się delikatnym smakiem, a ich konsystencja jest lekko chrupiąca.
Borowiki szlachetne (prawdziwki)
Wśród wrześniowych grzybów na uwagę zdecydowanie zasługują borowiki szlachetne, tzw. prawdziwki. To jedne z najbardziej cenionych grzybów jadalnych o wielu wartościach odżywczych. Posiadają aromatyczny smak, dzięki czemu są idealnym dodatkiem do sosów, zup oraz potraw smażonych. Borowiki charakteryzują się dużym, brązowym kapeluszem oraz masywną, białą nóżką. Najlepiej rosną w lasach iglastych i mieszanych. Warto jednak ich szukać po deszczowych dniach, kiedy to najintensywniej się rozwijają. Nie wiele osób wie też, że borowiki szlachetne można uprawiać samodzielnie w swoim ogrodzie. Wystarczy zaopatrzyć się w grzybnię oraz odpowiednio zaaplikować ją w ziemi. W sprzyjających warunkach pierwsze prawdziwki możemy ujrzeć już po 2-3 latach.
Maślaki zwyczajne
Maślak zwyczajny jest w Polsce bardzo popularnym grzybem i niezwykle cenionym za swój smak. Rośnie najczęściej w lasach iglastych, zwłaszcza w towarzystwie sosen, i pojawia się licznie właśnie we wrześniu. Maślak jest łatwy do rozpoznania – posiada śluzowaty, brązowy kapelusz oraz żółtawy trzon z pierścieniem. Pory także mają żółty odcień, który wraz z wiekiem coraz bardziej ciemnieje. Maślaka można pomylić jedynie z jego inną odmianą – maślakiem ziarnistym (nie ma powodów do obaw, gdyż jest on jadalny). Oprócz tego posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni, dlatego warto go poszukiwać podczas jesiennego grzybobrania. Maślak zwyczajny doskonale nadaje się do marynowania, smażenia czy gotowania. Podobnie jak borowika, można go również uprawiać we własnym ogrodzie.
Wrześniowe grzybobranie to idealny sposób na to, aby przywitać nadchodzącą jesień. Choć mogłoby się wydawać, że najwięcej okazów możemy znaleźć w październiku, to już teraz jesteśmy w stanie zebrać wiele smacznych grzybów wartych wykorzystania w kuchni. We wrześniu powinniśmy szukać prawdziwków, maślaków, opieniek, a także podgrzybków, koźlarzy czy kurek. Pamiętajmy jednak o tym, aby zbierać jedynie te okazy, co do których nie mamy wątpliwości.