We Włoszech trzeba płacić za tę przyjemność, z kolei w Belgii i Holandii zbieranie grzybów jest zabronione. Nic więc dziwnego, że Polskę uznaje się za jeden z krajów obfitujących w ten przysmak, a miłośnicy kuchni doceniają jego dostępność tworząc przepyszne dania z grzybem w roli głównej – dlaczego tak chętnie po niego sięgają?
Rarytas nie zawsze dostępny
Naukowo udowodniono, że ludzie mają słabość do produktów luksusowych. Za takie można bez wątpienia uznać grzyby, bo choć ich dostępność w sezonie jest całkiem spora, to poza nim występowanie grzybów jest znacznie ograniczone. Można kupić je w formie suszonej, marynowanej bądź mrożonej i na tym w zasadzie kończy się wybór. Jeśli doda się do tego wysokie ceny okaże się, że wcale nie są tak powszechnym produktem spożywczym.
Bogactwo smaków
Grzyb grzybowi nierówny i to nie tylko ze względu na wygląd czy posiadanie ewentualnych trucizn groźnych dla ludzkiego organizmu, ale przede wszystkim z uwagi na smak. Do jednych z najbardziej popularnych grzybów należą borowiki zwane inaczej prawdziwkami. Występują dość często, a ponadto są na tyle charakterystyczne, że amatorom zaleca się zbieranie głównie ich. Mają przyjemny smak oceniany jako orzechowy, a dzięki zbitej formie miąższu nie czernieją w czasie przetwarzania, dlatego znakomicie nadają się np. do suszenia, zup czy sosów. Kolejnym znanym gatunkiem są maślaki, które wyjątkowo intensywnie pachną lasem. Ich smak nie może równać się żadnemu innemu – jest wyraźny, dlatego najbardziej nadaje się do podkreślania wyrazistości potraw. Ze względu na charakterystyczny śluz powinno się obierać je ze skórki. Kurki natomiast nieco różnią się od wymienionych wcześniej grzybów. Ich delikatny smak fantastycznie komponuje się z sosami śmietanowymi, ale doskonale smakują również w zalewie octowej. Makaron z sosem kurkowo-śmietanowym i kurczakiem, to jeden z najpyszniejszych sposobów podania tego grzyba.
Grzyby od zawsze pełniły ważną rolę w kulturze polskiej – wykorzystywano je w gospodarstwie, lecznictwie, a nawet rytuałach magicznych. Choć dziś pełnią nieco inną rolę, to nadal są wizytówką naszego kraju. Bez grzybów nie byłoby kuchni polskiej, którą zachwycają się ludzie na całym świecie, dlatego doceniajmy ich właściwości i zajadajmy gdy tylko mamy okazję!