Polska kuchnia bez dwóch zdań kojarzy się z pysznymi, aromatycznymi grzybami. Wykorzystujemy je jako farsz do pierogów i krokietów lub gotujemy z nich zupy. Jesienią lasy są nimi wypełnione, a ich miłośnicy już od wczesnych godzin porannych szykują się na grzybobrania. Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań, ale również ogromna bomba witaminowa – posiadają wiele właściwości dobroczynnych dla zdrowia, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm.
Najpopularniejsze grzyby jadalne
Borowik szlachetny, potocznie zwany prawdziwkiem to jeden z najczęściej jadanych w Polsce grzybów. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne, które pomagają walczyć organizmowi z pozbywaniem się wrogich komórek. Dość istotne są także pieczarki, bez których nie wyobrażamy sobie niektórych potraw, między innymi takich jak zapiekanki, makarony lub sosy. Coraz popularniejsze stają się także boczniaki, zwłaszcza w diecie wegetariańskiej. Ich struktura imituje mięsną, dzięki czemu idealnie nadają się do wege-nuggetsów czy bezmięsnych kotletów. Kolejnym dość znanym gatunkiem są kurki. Te aromatyczne grzyby pozwalają nadać daniom wyjątkowego smaku, a także obfitują w wiele witamin z grupy B.
Witaminy zawarte w grzybach
Właściwości grzybów różnią się w zależności od ich gatunku. Można jednak z przekonaniem uznać, że większość z nich zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które są w stanie poprawić kondycję naszego zdrowia. Znajdziemy w nich błonnik pokarmowy, miedź, potas czy żelazo. Wśród grzybów króluje jednak witamina B, która chroni reguluje pracę serca oraz poziom czerwonych krwinek. Co ciekawe grzyby pomagają chronić organizm przed rakiem piersi, ponieważ hamują aromatazę, która przyczynia się do produkcji estrogenu.
Pomysły na potrawy z grzybami
Grzyby szczególnie dobrze smakują z różnymi kaszami czy ryżem. Risotto z kurkami to pomysł na pyszny, aromatyczny obiad, który zachwyci kubki smakowe nawet wybrednych osób. Smażone pieczarki będą idealnym dodatkiem do kanapek z jajkiem lub makaronów. W połączeniu z sosem śmietanowym tworzą prawdziwą eksplozję smaków. Nie sposób zapomnieć o pierogach czy też krokietach, które są przepyszne z farszem. Grzyby są idealnym głównym składnikiem kremowych sosów, z którymi podawać można mięso.
Jak przechowywać grzyby?
Opcji jest naprawdę wiele. Niektórzy ususzone grzyby rozwieszają nad kaloryferem, co jest dobrym sposobem na ich przechowywanie, ponieważ dzięki temu będą mogły długo gościć w naszej kuchni. Można je także marynować lub mrozić. Bardzo ważne jest, aby dokładnie je umyć oraz przystąpić do ich przygotowywania, póki są jeszcze świeże.
W ostatnich latach grzyby zyskują na popularności. Ich właściwości szczególnie wpływają na zdrowie, a smak zachęca do częstszego używania ich w kuchni. Są głównym składnikiem wielu potraw. Można dodać je do makaronów, kasz czy różnego rodzaju zapiekanek. Wplecenie ich w dietę przyniesie korzyści zdrowotne i urozmaici jadłospis.