Nie każdy wie, że nie tylko jesień jest porą, w czasie której wyrastają jadalne grzyby. Wiosną także można wybrać się na grzybobranie – jednak nie do lasu. Szukać trzeba na polach, łąkach i nad rowami. Dobrze jest mieć swoje sprawdzone miejsca, które będziemy regularnie odwiedzać. Jakie wiosenne gatunki grzybów można spotkać wiosną?
Szyszkówka Świerkowa
Ich nazwa wzięła się stąd, że wyrastają z szyszek świerku. Nawet takich, które są głęboko pod ziemią. Pomiędzy łuskami wychyla się włochaty trzon, który po zetknięciu z powierzchnią ziemi staje się cienki i twardy. Na nim znajduje się malutki kapelusz o brązowej barwie. Jego wielkość nie przekracza powierzchni paznokcia. Właśnie ta brązowa część grzyba jest jadalna. Można ją zamarynować lub dodać do sosu, zupy lub sałatki.
Krążkownica Wrębiasta
Wyrasta blisko pni drzew iglastych. Czasami rozrasta się do rozmiaru dłoni. Początkowo jej forma jest zbita, dopiero w miarę upływu czasu rozpościera swoje owocniki w kształt przypominający miseczkę. Jadalna tylko po uprzednim ugotowaniu. Sprawdza się jako świetne uzupełnienie różnego rodzaju sałatek.
Kustrzebka pęcherzykowata
Owocnik dojrzałego grzyba wyglądem przypomina czarkę. Ich kolorystyka jest różna, jednak przeważnie można spotkać je w odcieniach brązów i beżów. Wyrasta na żyznej glebie od wiosny do nawet późnej jesieni. Można je znaleźć także przy próchniejących pniach. Niektórzy twierdzą, że jest jadalna, ale ze względu na to, że jest niesmaczna, nie bywa zbierana do spożycia.
Czernidłak pospolity
Podobnie do kustrzebka czernidłak wyrasta przy spróchniałych pniach. Bardzo łatwo go rozpoznać z powodu ciemnienia blaszek, które szybko rozpływają się w czarnej mazi zarodnikowej. Trudno go przetransportować w taki sposób, aby się nie rozpadł i nie zabrudził, jednak jest niezwykle smaczny po usmażeniu i gotowaniu. Dobre uzupełnienie sałatki. Należy mieć na uwadze, że zawiera koprynę, która nie powinna być łączona z alkoholem, dlatego też po jego spożyciu przez co najmniej kilka dni nie wolno pić napojów procentowych.
Łuskowiec jeleni
Pospolity grzyb, który żyje w symbiozie z drzewami. Jego kapelusz może osiągnąć średnicę nawet 15 centymetrów. Na środku ma charakterystyczny niski garbek. Wyrasta już w maju i można go spotkać jeszcze w listopadzie. Jest jadalny, ale niezbyt popularny w kuchni. Jest za mało aromatyczny, aby go ususzyć, ale nadaje się do duszenia i gotowania.
Nie tylko jesienią grzyby wyrastają jak po deszczu. Również wiosną zaczyna się ich rozkwit, który może trwać nawet przez całe lato, aż do początków zimy. Czasami nawet nie wiemy, że dany grzyb świetnie sprawdza się jako dodatek w kuchni i może być wspaniałym urozmaiceniem sosów, zup i sałatek sprawiając, że danie nabiera większej wykwintności.