Mało kto wie, że opieńki miodowe zaliczane są do grzybów jadalnych. Poddanie ich odpowiedniej obróbce daje nam gwarancję bezpieczeństwa oraz pysznego smaku. Poznaj najważniejsze ciekawostki o opieńkach!
Opieńka miodowa – jak ją rozpoznać
Jak sama nazwa wskazuje opieńki są grzybami, które porastają pnie. Zazwyczaj znajdziemy je w okolicach korzeni, lecz widoczne są również w wyższych partiach lasu. Występują one w dużych skupiskach co jest zdecydowanym ułatwieniem dla zbieraczy, którzy powinni szukać ich przy martwych drzewach lub stopniowo umierających. Posiadają charakterystyczną, czerwono- lub żółtobrązową barwę kapeluszy oraz zazwyczaj brązowy trzon. W lasach pojawiają się na początku września, ponieważ są to grzyby typowo jesienne, jednak spotkamy je jeszcze w listopadzie. Opieńki rosną nie tylko w lasach, lecz również w ogrodach. Chociaż jak wcześniej wspomnieliśmy, są one szkodliwe dla drzew, wiele osób decyduje się na założenie ich przydomowych hodowli, zakopując grzybnię w okolicy martwych pni. Podkreślmy, że czasem trzeba poczekać nawet dwa lata, aby pierwsze okazy pojawiły się w naszej okolicy.
Dlaczego warto jeść opieńki?
Opieńki miodowe są grzybami nie tylko jadalnymi i łatwo dostępnymi. Posiadają one również szereg właściwości odżywczych, dlatego warto je jeść. Są źródłem przyswajalnych białek, a także cynku, wapnia czy fosforu. W pozytywny sposób oddziałują na pracę tarczycy, a także stosowane są przeciw zaparciom. Dostarczają witamin z grupy B, a także witaminę C, PP i E. Podkreślmy jednak, że grzybów nie należy podawać osobom starszym, dzieciom do momentu ukończenia około 10-12 lat oraz zmagającym się z chorobami układu pokarmowego. W przypadku opieńków, jak i każdego blaszkowatego gatunku musimy być szczególnie ostrożni podczas zbierania. Łatwo jest pomylić ją chociażby z maślanką wiązkową, powodującą poważne dolegliwości żołądkowe, jak wymioty, mdłości czy bóle brzucha.
Jak przygotować opieńkę?
Pamiętajmy o tym, że opieńki miodowe muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce termicznej, ponieważ surowe mogą nam poważnie zaszkodzić. Zanim jednak to, najpierw należy je, jak każde grzyby, odpowiednio oczyścić. Jeść możemy tylko świeże okazy, bez żadnych oznak rozpoczęcia procesu gnicia czy śladów po zwierzętach. Warto jest również wyczyścić dokładnie blaszki, przydać może się nam do tego szczoteczka o miękkim włosiu, która nie uszkodzi powierzchni. Po tym przychodzi czas na oddzielenie kapeluszy od niejadalnych trzonów, będących w smaku gorzkimi i łykowatymi. Tak przygotowane warto jest namoczyć w wodzie, po czym ugotować aż do momentu aż zmiękną. Świetnie sprawdzają się w roli sosów do mięsa, a także doceniane są zamarynowane. Są również wegetariańską alternatywą dla schabowych – wiele osób smaży je w panierce podobnie jak sowy.
Opieńki miodowe należą do bardzo niedocenianych gatunków grzybów. Warto jest zapoznać się ze sposobami ich przyrządzenia, ze względu na niewątpliwe walory zarówno smakowe jak i zdrowotne. Jednak pamiętajmy, aby przy ich zbieraniu uważać, ponieważ skutki zatrucia się mogą być tragiczne.