Jeśliby zapytać kogokolwiek z czym kojarzy się jesienna pora roku, to wśród pierwszych odpowiedzi na pewno pojawi się jakaś związana z grzybami. Trudno się dziwić, zapach lasu i zebranych podczas spacerów po nim grzybów to nierozerwalny element jesieni. Wszystkim życzymy udanych i obfitych grzybobrań oraz podpowiadamy jak poprawnie suszyć te wyjątkowe leśne dary, aby móc cieszyć się ich intensywnym, aromatycznym smakiem. Zapraszamy do lektury!
Które grzyby nadają się do suszenia?
Do suszenia najlepiej nadają się koźlarze, borowiki, podgrzybki, a także kurki i kanie. Istotne jest, aby grzyby były świeże, o ścisłej formie, bez oznak psucia, uszkodzeń i nierobaczywe. Mniejsze okazy suszymy w całości, a większe należy pokroić na drobniejsze kawałki. Powinno się kroić wzdłuż trzonu razem z kapeluszem i takie porcje suszyć. Pamiętajmy, że w procesie suszenia grzyby tracąc wodę jeszcze się zmniejszą, dlatego zwróćmy uwagę, aby kawałki nie były zbyt drobne. Jakie gatunki nie nadają się do suszenia? Szczególnie te, które charakteryzują się wilgotną skórką, czyli między innymi maślaki.
Przygotowanie grzybów do procesu suszenia
Jak przygotować grzyby do procesu suszenia? Przede wszystkim trzeba oczyścić je z piasku i ściółki najlepiej przy pomocy specjalnej szczotki, a następnie delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką. Nie wolno myć okazów w wodzie, ponieważ wniknie ona w ich strukturę, co utrudni i wydłuży suszenie. Następnie przy pomocy ostrego, małego nożyka kroimy grzyby na mniejsze kawałki. Borowikom i koźlarzom trzeba odkroić trzonki, pieprzniki i lejkowce mogą być suszone w całości, a jeśli chodzi o kanie, to dobrze jest suszyć tylko same kapelusze.
Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Sposoby suszenia grzybów są różne i każdy może wybrać ten, który najlepiej mu pasuje. Pierwszy z nich to suszenie w specjalnej suszarce, co jest najprostszą metodą, ponieważ wystarczy tylko przygotowane okazy wyłożyć na sitkach i włączyć urządzenie. Kolejny to użycie piekarnika, gdzie na siatce wykładamy pokrojone kawałki i włączamy termoobieg z optymalną temperaturą 40-50 stopni. Zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i co jakiś czas obracamy grzyby. Należy uważać, by ich nie przesuszyć, a cały proces powinien trwać co najmniej kilka godzin. Można też wykorzystać nitkę – nawlekamy grzyby i rozwieszamy nad ciepłym miejscem (na słońcu, kaloryferze). Trzeba uważać, żeby za bardzo nie obciążyć nitki, bo może się zerwać. Można także suszyć grzyb na kaloryferze, wystarczy wyłożyć je na pergaminie lub papierze śniadaniowym, uważać, by temperatura nie przekraczała 50 stopni i nakryć gazą by chronić przed kurzem oraz owadami. Jest to dość czasochłonny proces. Jak przechowywać suszone grzyby? Ważny jest szczelny pojemnik, na przykład puszka metalowa, słoik z gumką, drewniane pudełko, ceramiczny pojemni. Taki, aby zapobiegał dostaniu się do środka wilgoci, którą grzyby szybko wchłoną i można odstawić go w zacienionym miejscu.
Suszenie grzybów to świetny sposób na to, aby wydłużyć ich świeżość i przydatność do spożycia. Jeśli są dobrze wysuszone, to będą kruszyć się w palcach. W przypadku, gdy zmieni się ich zapach oraz wygląd konieczne może być ich ponowne suszenie. Przed wykorzystaniem ich w potrawach należy namoczyć je w zimnej wodzie do momentu, gdy napęcznieją. I gotowe!