Nie ma wątpliwości, że smak trufli to coś wyjątkowego. Prawdziwi koneserzy na pewno go docenią. Nie wszyscy mogą jednak wiedzieć, że istnieją różne rodzaje trufli, jak na przykład czarna, biała, włoska czy francuska. Co je łączy, a co wyróżnia? Dowiedz się więcej o tym niezwykłym produkcie!
Czym jest trufla?
Trufle to grzyby, które wyróżnia fakt, że rosną pod ziemią. Mają one okrągły, kulisty kształt. Co ciekawe, gatunek ten nie posiadają cech charakterystycznych dla innych grzybów, czyli trzonu, kapelusza czy grzybni o nitkowatej strukturze. W znalezieniu trufli wykorzystuje się specjalnie wytresowane psy bądź świnie, które posiadają bardzo dobry węch. Największe skupiska tych grzybów znajdują się przede wszystkim we Francji, Włoszech oraz Hiszpanii. Rosną w lasach liściastych, a do tego mogą istnieć w symbiozie z drzewami takimi jak dąb, buk, grab czy lipa. Trufle posiadają liczne wartości odżywcze i zdrowotne. Są cennym źródłem białka i soli mineralnych. Cechują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz specyficznym zapachem. Te właściwości sprawiają, że te produkty są produktem luksusowym.
Jakie są rodzaje trufli?
Osoby, które nie jeszcze nie spotkały się z truflą, mogą nie wiedzieć, że istnieją jej różne rodzaje. Najbardziej pożądana jest trufla biała. Określa się ją jako trufla włoska lub piemoncka. Posiada wyjątkowe walory smakowe. Wyróżnia się ponadto swoim zapachem, który przywodzi na myśl czosnek oraz orzechy. Ma gładką powierzchnię i jasny odcień, a kształtem przypomina bulwę. To zdecydowanie trufla dla koneserów. Trufla francuska, która rośnie głównie na tym terenie, to trufla czarna. To drugi najbardziej ceniony rodzaj na świecie. Ma korzenny, ziemisty aromat i chropowatą strukturę. Jest o wiele częściej wykorzystywana niż trufla biała. Popularna jest również trufla letnia. Łatwo ją pomylić z truflą czarną, jako że również posiada korzenny zapach i ciemną barwę. Nie może jednak równać się z nią pod względem smaku. Mimo tego trufla letnia też jest powszechnie poszukiwana. Oprócz Włoch czy Francji występuje ponadto na terenie Austrii, Niemiec czy Danii.
Trufla jako składnik kulinarny – jak go wykorzystać?
Nie ma wątpliwości, że trufle to cenny dodatek w kuchni. Próbując potrawę z truflą, możesz się przekonać, że jej smak jest zdecydowanie wart jej ceny. Wspaniale sprawdzają się w daniach z mięsem, owocami morza, jajkami, ryżem czy makaronem. Warto mieć na uwadze, że lepiej smakować będą w połączeniu z ciepłymi potrawami, ponieważ wyższa temperatura powoduje, że ich smak staje się bardziej intensywny. Bardzo przydatne w kuchni będą różnego rodzaju delikatesy z trufli, takie jak pasta, masło, kremy czy oliwa. Dzięki nim możesz w prosty sposób dodać daniu wyjątkowego posmaku.
Trufla to wspaniały dodatek, który pasuje do wielu potraw. Z tego względu kulinaria z truflami cieszą się taką sympatią. Koneserzy jedzenia na pewno będą wiedzieć, który z rodzajów trufli sprawdzi się najlepiej w danym przepisie. Jedno jest pewne – niezależnie od tego, czy wybierzesz truflę francuską, czy też włoską, będzie ona miała niepowtarzalny smak!