Mikoryza, czyli symbioza niektórych gatunków grzybów i korzeni roślin, to proces, który warto wykorzystać w uprawie pomidorów. Pozwala na bardziej efektywne pobieranie składników odżywczych i wody z gleby, a także zwiększa odporność na choroby i niesprzyjające warunki środowiskowe. Poznaj zalety stosowania grzybów mikoryzowych i dowiedz się, jak czerpać z nich pełne korzyści.
CZYM JEST MIKORYZA?
Mikoryza to proces polegający na współpracy między grzybami a korzeniami lub nasionami roślin. Strzępki grzybni dostarczają związków mineralnych, a także ważnych mikroelementów, podczas gdy w zamian dostają związki pochodzące z fotosyntezy, które są im potrzebne do przeprowadzania procesów fermentacji. Warto wiedzieć, że grzyby mikoryzowe produkują hormony roślinne (takie jak gibereliny i cytokininy), które stymulują wzrost i rozwój roślin, a także substancje o właściwościach antybiotyków, minimalizujące ryzyko wystąpienia infekcji związanej z obecnością patogenów w glebie.
Mikoryza w uprawie pomidorów – jak ją stosować?
Mikoryzę do pomidorów należy stosować tylko raz w życiu rośliny. Preparat powinien zostać zaaplikowany zgodnie z instrukcją podaną przez producenta. Popularne są m.in. produkty, które mogą być podsypywane bezpośrednio pod korzeń, jak i rozrabiane wodą i aplikowane w formie żelu. Ważne jest to, aby po jego zastosowaniu przez co najmniej 2 miesiące nie stosować nawozów sztucznych, które mogłyby doprowadzić do uszkodzenia rozwijającej się grzybni. Warto też przez pierwsze dni po zabiegu podlewać pomidory wodą wolną od chloru. Jest to pierwiastek, który może być zabójczy dla grzybów mikoryzowych w początkowym stadium ich rozwoju.
JAKIE SĄ ZALETY STOSOWANIA MIKORYZY?
Stosowanie mikoryzy w uprawie pomidorów przynosi wiele korzyści, które przekładają się na lepszy wzrost roślin, większe plony i wyższą odporność na niekorzystne warunki środowiskowe. Jakie są najważniejsze zalety?
- Szybszy wzrost i lepsze ukorzenienie – po zastosowaniu mikoryzy rośliny rosną szybciej nawet o 30%.
- Większa odporność na choroby – grzyby mikoryzowe zwiększają odporność roślin na choroby odglebowe.
- Lepsza jakość plonów – mikoryza sprawia, że owoce pomidorów mają lepszy i bardziej wyrazisty smak, a także zawierają więcej witaminy C. Na krzewach wzrasta też ilość owoców.
- Większa odporność na suszę – dzięki grzybom korzenie się bardziej rozrastają, a to sprawia, że pomidory są bardziej odporne na suszę.
Mikoryza to naturalny sposób na poprawę jakości pomidorów. Dzięki współpracy roślin z grzybami lepiej pobierają one składniki odżywcze, szybciej rosną i są bardziej odporne na choroby oraz suszę. Jest to rozwiązanie, które warto wdrożyć, aby cieszyć się zdrowymi, smacznymi i obfitymi plonami.