Kurki to jedne z najbardziej docenianych grzybów! Ciężko jest pomylić z jakimkolwiek innym gatunkiem, a to za sprawą ich żółtej barwy i nietypowego kapelusza. Przekonaj się, czego jeszcze o nich nie wiesz!
Kurka, czyli jeden z najbardziej lubianych grzybów
Na samym początku dobrze jest wspomnieć, że wbrew temu, co powszechnie się utarło na temat grzybów, kurki są gatunkiem, który może nam dostarczyć naprawdę wielu korzyści zdrowotnych. Między innymi stawią ona cenne źródło witaminy B5, która pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego, zmniejszając poczucie lęku. Bogate są również w witaminę D, niacynę, ryboflawiną, czy takie minerały jak żelazo, magnes, sód, wapń i cynk. Posiadają również właściwości antybakteryjne oraz są świetnym źródłem beta-karotenu. Polecane są dla osób na diecie, ze względu na niską kaloryczność, lecz jednocześnie wysoką zawartość w błonnik, który oddziałuje na nasze uczucie sytości i minimalizuje ryzyko podjadania. Oczywiście pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinniśmy, pomimo ich pozytywnych właściwości jeść ich codziennie.
Kurki w Twojej kuchni!
Kurki są nie tylko bardzo bogatym grzybem pod względem właściwości odżywczych, lecz bardzo smacznym. Kluczowy jest w ich przypadku jednak pozbycie się goryczy. Najlepiej jest je smażyć na suchej patelni aż do momentu, kiedy wchłoną wydzielone soki lub ugotować na parze. A w jakich daniach sprawdzą się? Oczywiście możemy przygotować klasyczne sosy czy mięsa, jednak może warto by zaszaleć. Kurki idealnie nadadzą się na przykład na pizzy, połączone z aromatycznym sosem pomidorowym, dużą ilością sera, bazylią czy innymi dodatkami. A może pyszne bułeczki drożdżowe właśnie z kurkami? Będzie to bez wątpienia świetna alternatywa dla klasycznych, wszystkim nam dobrze znanych bułek z pieczarkami. Pamiętajmy jednak, że nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie grzybów. Nie powinniśmy podawać ich między innymi naszym najmłodszym do 7 roku życia. Dobrze, aby zrezygnowały z ich osoby starsze i zmagające się z chorobami układu pokarmowego, a w szczególności wątroby.
Pieprznik jadalny: hodowla w ogrodzie
Niewiele osób wie, że kurki może również wyhodować sami. W różnego rodzaju grzybnie możemy zaopatrzyć się szybko w Internecie, dzięki czemu pieprznik jadalny zagości w naszym ogrodzie. Grzybnię kurki możemy aplikować już od połowy marca aż do końca listopada, najlepiej jest umieszczać ją w okolicy drzew iglastych lub też liściastych, a konkretniej takich odmian jak świerk, dąb, buk czy grab. W roli podłoża powinniśmy wykorzystać tutaj gotową mieszankę ogrodniczą lub ziemię z lasu. Pierwsze okazy mogą pokazać się już 3-4 lata po tym, jak grzybnia zostanie zaaplikowana, wiele zależne jest w tym wypadku od warunków klimatycznych, a także szczegółowego trzymania się instrukcji załączonej do zestawu.
Kurki to jedne z najbardziej lubianych grzybów – jesteśmy przekonani, że warto jest spróbować wyhodować je samemu w domu. Dzięki temu nie tylko możemy mieć prosty dostęp do wskazanego gatunku, lecz też dużą satysfakcję gdy zaobserwujemy pierwsze okazy.