Sklep

Sezon na grzyby trwa cały rok i w zależności, jakie gatunki udało nam się zebrać, możemy z nich zrobić smakowite dania. Kiedy jednak grzybów jest naprawdę dużo, to warto jest przetworzyć, w taki sposób, aby można było je jeść w każdej chwili. Jedną z takich opcji jest suszenie grzybów, zamrażanie ich lub tworzenie różnych przetworów. Jakie przetwory z grzybów są najsmaczniejsze?

Grzyby marynowane

Marynowane grzyby są bardzo popularnym przetworem, który dominował w domowych spiżarniach za czasów naszych babć i dziadków. Co jest potrzebne, aby zamarynować grzyby w domu? 

Składniki

dwa kilogramy małych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki), 750 ml wody, ¾ szklanki octu 10%, trzy płaskie łyżki cukru, 140 gramów marchewki, cztery liście laurowe, osiem kuleczek ziela angielskiego, osiem kuleczek czarnego pieprzu, jedna łyżka gorczycy i trzy łyżki soli, która będzie potrzebna do obgotowania grzybów. Przygotuj osiem słoików o pojemności 300 ml każdy. 

Przepis

Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, dodaj dwa liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i gorczycę. Gotuj kilka minut, zmniejsz ogień i wlej ocet. Gotuj jeszcze minutę. Sprawdź świeżość i jakość grzybów. Opłucz je. Umieść grzyby w garnku i gotuj przez około 6 minut w osolonej wodzie. Odcedź grzyby. Przygotuj słoiki (powinny być wyparzone). Umytą i obraną ze skóry marchewkę pokrój w plastry i włóż po kilka sztuk do każdego ze słoików. Do słoików włóż również grzyby (na około ¾ pojemności), zalej gorącą zalewą (powinna przykryć wszystkie grzyby). Od razu zakręć mocno słoiki i na godzinę odwróć je do góry dnem. Jeśli wszystkie składniki umieszczone w garnku są jeszcze bardzo gorące, to nie wymagają dodatkowej pasteryzacji, ale jeśli nie masz takiej pewności, to możesz je gotować w garnku z wodą przez około 20 minut. 

Grzyby w pomidorach

Kolejną świetną propozycją są grzyby w pomidorach, które są bardzo łatwe w przyrządzeniu. Co będzie Ci potrzebne? 

Składniki

700 gramów ugotowanych z solą grzybów (kozaki, prawdziwki, podgrzybki, maślaki, pieczarki), 500 gramów cebuli, 80 ml octu, 60 ml gorącej wody, 7 ziaren pieprzu, 7 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 łyżek koncentratu pomidorowego, 7 łyżek cukru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. 

Przepis

Obierz cebulę, drobno ją posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj cukier, ocet, wodę i koncentrat pomidorowy. Dodaj przyprawy i duś całość około 3 minuty. Dodaj obgotowane grzyby i duś przez kolejne 10 minut. Gorące danie włóż do wyparzonych i suchych słoików, od razu zakręć i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż ostygną i gotowe! 

Kanie w panierce w zalewie octowej 

Kanie określane są jako jedne z najsmaczniejszych grzybów, więc warto zamknąć ich smak w słoikach. Jak przygotować kanie w panierce w zalewie octowej? 

Składniki

10 kapeluszy kani, 4 jajka, bułka tarta, masło, sól, pieprz, 250 ml octu, 1250 ml wody, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych, łyżeczka ziaren gorczycy białej, półtora łyżki soli, 6 łyżek cukru, łyżeczka ziaren pieprzu ziarnistego kolorowego, cebula. 

Przepis

Oczyszczone, pokrojone na ćwiartki, panierowane w jajku i bułce kanie usmaż do rumianego koloru. Cebulę obierz, pokrój w plastry i podsmaż na patelni. Do garnka wlej ocet, wodę, włóż ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, sól, cukier, gotuj przez 15 minut. Usmażone grzyby włóż do przygotowanych wcześniej słoików i wlej zalewę, tak aby wszystkie grzyby były przykryte. Mocno zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia. Smacznego!

Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, co zrobić z nadmiarowymi grzybami. Wykonanie przetworów nie jest trudne, a dobrze doprawione i przechowywane, potrafią zachować świeżość przez długie miesiące. Zapomnij o kilogramach mrożonych grzybów, które tylko zabierają Ci miejsce w zamrażarce i postaw na przetwory w słoikach! 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij