Rydz to bardzo niedoceniany grzyb w polskich lasach. Wiele osób rezygnuje z jego zbierania będąc przekonanym o mało atrakcyjnym smaku. Jednak dobrze przyrządzony nie tylko cieszy podniebienia, lecz także w pozytywny sposób wpływa na nasze zdrowie.
Mleczaj rydz – gdzie i kiedy go zbierać
Rydz jest grzybem popularnym, dosyć często spotykanym w polskich lasach. Posiada on dosyć charakterystyczny wygląd, ponieważ zarówno nóżka jak i kapelusz przybierają zazwyczaj pomarańczową barwę. Jego górna część czasem również wpada w odcienie rudości lub nawet w czerwień. Po dotknięciu wydawać się może lekko wilgotny, wręcz klejący się. Koniecznie dodajmy, że posiada on gęsto ułożone blaszki, które mają nieco ciemniejszą barwę niż cały okaz. Po zerwaniu warto też zwrócić czy pojawiła się typowa dla rydzów wydzielina, początkowo pomarańczowa po chwili jednak wpadająca w zielony kolor wskutek kontaktu z powietrzem. Gdzie ich szukać? Możemy znaleźć je zarówno w lasach liściastych jak i iglastych, głównie świerkowych. Są jednak dosyć wybredne, bo lubią czyste środowiska. Pierwszych okazów możemy szukać już latem i pojawiać będą się aż do jesieni.
Lepszy rydz niż nic!
Rydz, przyrządzony w odpowiedni sposób jest bardzo smaczny, wbrew temu, co powszechnie się utarło. Jednak zacznijmy od kwestii ważniejszej, czyli właściwości zdrowotnych. Wspomniany grzyb posiada dużą ilość prowitaminy A, witaminy B, C i te z grupy D. Co istotne zawierają też cenne minerały oraz białko. Są niskokaloryczne, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać je również osoby, które chcą zgubić kilka kilogramów. Najlepiej jest podawać rydze duszone na maśle lub też usmażone z cebulą i pietruszką, na przykład w roli dodatku do mięs czy też jako sos. Świetnie smakują marynowane i jako zakąska do alkoholu. Posiadają one naprawdę wyjątkowy aromat, dlatego warto jest je zbierać. Co jednak, jeśli nie jesteśmy zwolennikami chodzenia po lesie w poszukiwaniu najlepszych okazów? Wtedy koniecznie powinniśmy zdecydować się na przydomową hodowlę!
Hodowla rydza
Praktycznie każdy z nas może mieć przydomową hodowlę rydza, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w grzybnię, co możecie zrobić za pośrednictwem naszego sklepu internetowego. Zakupioną powinniśmy umieścić w otworach o około 35 centymetrowej średnicy. Warto podkreślić, że po ich zasypaniu każdy taki dołek musimy podlać przynajmniej jednym wiadrem wody i przykryć ściółką. Grzybnię najlepiej jest umieścić w okolicy młodych sosen lub świerków. Co ważne, możemy robić to od marca aż do końca listopada. Zasadzona może owocować 3-4 lata.
Rydze to grzyby bardzo smaczne i posiadają wiele walorów zdrowotnych, dlatego warto, aby znajdowały się w naszej kuchni. Dodajmy też, że wiele plusów niesie za sobą założenie ich przydomowej hodowli, dlatego nie ma co się zastanawiać!