Wielu z nas sezon grzybowy kojarzy się głównie z jesienią. Jednak wiosną również w lasach znajdziemy jadalne gatunki! Co zbierać w maju i kwietniu? Podpowiadamy, jakich okazów możemy się spodziewać w najbliższych miesiącach.
Dlaczego warto wybrać się wiosną na grzybobranie?
Grzybiarze dobrze wiedzą, że wiosna to świetny czas, aby wybrać się na leśne “łowy”. Grzybobranie wtedy niesie ze sobą szereg zalet. O tej porze, w lasach jest znacznie mniej osób, co oznacza, że możemy spokojnie cieszyć się naturą, a także oczywiście: znacznie więcej grzybów dla nas! Wiosną również, jest zdecydowanie mniej owadów niż latem czy jesienią, co również przełoży się na nasz ogólny komfort w czasie spacerów. Kiedy najlepiej zaplanować grzybobranie? Pierwsze okazy pojawiają się już w marcu, jednak znacznie więcej jadalnych odmian znajdziemy w kwietniu i maju. Dobrym pomysłem będzie wyjście do lasu po deszczu, kiedy jest największa szansa na obfite zbiory. Pamiętajmy jednak o odpowiednim przygotowaniu! Koniecznie ubierzmy porządne buty, najlepiej trekkingowe za kostkę i grubsze spodnie, najlepiej z wąskimi nogawkami, które wsuniemy w obuwie. Warto też postawić na nieprzemakalną kurtkę, a w plecaku mieć pelerynę przeciwdeszczową – wiosna lubi nas zaskoczyć pogodowo!
Wiosenne gatunki grzybów
Jakie grzyby znajdziemy wiosną w lasach? Wśród najpopularniejszych wskazuje się tutaj smardze. Mówi się o nich jako jednych z najbardziej szlachetnych grzybów, które pojawiają się w polskich lasach. Znajdziemy je w okolicach okolicach łąk czy różnego rodzaju wilgotnych, a wręcz podmokłych miejsc. Czy jednak można je zbierać? Niestety, są to gatunki pod ochroną, dlatego jeśli spotkamy je w czasie wizyty w lesie nie powinniśmy ich podnosić, ponieważ grozi im wyginięcie. Jednak, nie ma co się martwić, ponieważ wskazany gatunek często już właśnie w kwietniu pojawia się w naszych ogródkach – wtedy bez obaw możemy je zebrać. W Czechach lub Słowacji ten gatunek jest dość popularny i warto wybrać się na grzybobranie wtedy również możemy je zbierać. Wróćmy jednak do naszych rodzimych lasów. Kwiecień i maj to czas, kiedy pokazują się boczniaki, które ostatnio “wracają do łask”, a to za sprawą ich smaku, który przypomina mięso. Często wykorzystuje się je w wielu wegetariańskich daniach. Nie możemy nie wspomnieć też o prawdziwym królu naszych lasów, a mianowicie borowiku!
Piestrzenica a smardz
Warto wspomnieć, że jeśli znajdziemy w lasach grzyb, który swoim wyglądem przypomina smardz to nie powinniśmy również pod żadnym pozorem go zbierać! Prawdopodobnie będzie to piestrzenica, która również pojawia się na wiosnę. Jest to gatunek o dosyć ciekawej historii, ponieważ przez wiele lat uważany był za jadalny i bardzo smaczny. Jednak w ostatnim czasie wzrosła znacznie liczba zatruć nim. Wśród osób starszego pokolenia wciąż można usłyszeć o słynnych “babich uszach” (ludowa nazwa piestrzenicy), które zwłaszcza dużą popularnością cieszyły się na wsiach.
Wiosna to świetny czas, aby wybrać się do lasu w poszukiwaniu grzybów! Naszym zdaniem, taka wyprawa to również idealna okazja, aby spędzić trochę czasu na łonie natury!