Borowiki szlachetne (znane też jako prawdziwki) są najpopularniejszymi grzybami, o których zdobyciu marzy każdy miłośnik jesiennego grzybobrania. Jednakże zanim wyruszymy na ich poszukiwania, warto wiedzieć o nich kilka podstawowych rzeczy.
Jak wygląda prawdziwek?
Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z tego, iż wygląd prawdziwka jest związany z jego wiekiem. Kolory, jakie możemy zobaczyć na trzonie czy kapeluszu, zmieniają się wraz z czasem. Kapelusz borowika ma średnicę od 5 do 25 cm, natomiast wysokość trzonu zazwyczaj mieści się w granicach od 5 do 20 cm. Z czasem grzyb coraz bardziej ciemnieje. Jego rurki są białe lub kremowe, a kapelusz ma kolor od piaskowego aż do ciemnobrązowego. Warto wiedzieć także, że z wiekiem rurki stają się zielonkawe, a kapelusz coraz bardziej wypukły. Jego skórka powinna być sucha i matowa. Borowik ma także jedną ważną cechę pozwalającą odróżnić go od innych grzybów – po uszkodzeniu kapelusza nie występują żadne przebarwienia, a miąższ zachowuje swój białawy kolor.
Kiedy i gdzie szukać borowika szlachetnego?
Borowiki można zbierać od lipca do listopada, czasem znajdziemy je już nawet w czerwcu. Występują w praktycznie wszystkich rodzajach lasów, a najczęściej możemy je znaleźć na ich skrajach i w miejscach świetlistych, a w szczególności pod świerkami, sosnami, dębami oraz bukami, gdyż z tymi gatunkami drzew wchodzą w tzw. mikoryzę. Warto również wiedzieć, że uprawę prawdziwka można prowadzić samodzielnie we własnym ogródku. Grzybnię można aplikować pod drzewami iglastymi lub liściastymi (najlepiej młodymi, które mają do dziesięciu lat) od połowy marca do końca listopada. Jednakże hodowla borowika szlachetnego to długotrwały okres. W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się dopiero po dwóch lub nawet trzech latach. Dlatego też przy własnej uprawie grzyba należy uzbroić się w cierpliwość.
Dlaczego warto jeść grzyby, a w szczególności borowiki?
Prawdziwek to doskonały grzyb jadalny, który potrafi wspaniale urozmaicić różnorodne potrawy oraz naszą codzienną dietę, dzięki czemu jest też bardzo pożądany przez wielu kucharzy. Borowiki szlachetne charakteryzują się przede wszystkim unikalnym smakiem oraz aromatem i choć składają się w 80% z wody, stanowią dobre źródło błonnika, soli mineralnych oraz innych cennych właściwości odżywczych. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, nie tylko do przygotowania sosów, marynat czy zup. Poza tym prawdziwki, tak jak wszystkie grzyby, to produkty niskokaloryczne, dlatego też nie musimy ich sobie żałować podczas gotowania.
Borowik szlachetny to prawdziwy król wśród grzybów jadalnych. Jednakże warto wiedzieć, że w lasach można znaleźć także jego trujące odmiany. Dlatego też przed wybraniem się na grzybobranie, należy orientować się, jak odróżnić prawdziwka od innych grzybów.