Czubajka kania jest jednym z najbardziej lubianych grzybów. Jej smak doceniany jest nie tylko przez grzybiarzy, ale także szefów kuchni, tworzących różne wariacje z sówką w roli głównej. Czubajka kania bywa jednak mylona z trującym muchomorem sromotnikowym, bardzo groźnym dla zdrowia. Jak uniknąć pomyłki podczas grzybobrania oraz co można przyrządzić z sowy? Tego dowiecie się z naszego tekstu!
Czubajka kania – jak odróżnić ją trujących grzybów?
Podczas grzybobrania łatwo pomylić czubajkę kanię z trującym muchomorem sromotnikowym. Aby uniknąć błędu, warto zwrócić uwagę na kilka cech, które pomogą odróżnić te dwa gatunki. Przede wszystkim, kania posiada duży kapelusz, który u dojrzałych grzybów ma kulisty, wypukły na szczycie kształt. Od spodu jest on pokryty blaszkami, a biały miąższ nie zmienia koloru nawet pod wpływem uszkodzeń lub nacisku. Na trzonie znajduje się ruchomy pierścień oraz zygzakowaty wzór. Czubajka kania bywa także nazywana sową lub parasolnikiem – dzieje się tak ze względu na wygląd, ponieważ kapelusze tych grzybów wyglądają jak pokryte piórami sowy parasole. Muchomor sromotnikowy posiada podobny kapelusz, jednak nie ma on zaokrąglenia na szczycie, a jest całkowicie płaski i gładki. Ponadto, pierścień na trzonie muchomora jest nieruchomy i zwisa z jego szczytu. Warto także zwrócić uwagę na fakt, iż podstawa czubajki kani nie jest otoczona pochwą, natomiast muchomor sromotnikowy z niej wyrasta. Nie mając jednak dużej wiedzy o grzybach, lepiej wybrać takie okazy, których nazwy czy właściwości jesteśmy pewni.
Sezon i występowanie czubajki kani
Sowa rośnie w okresie od lipca do października. Występuje głównie na brzegach lasów iglastych, liściastych oraz mieszanych. Najczęściej rośnie pod bukami. Czubajkę kanię znaleźć można także w trawach, na polanach oraz łąkach, a jej siedliskiem są gleby wapienne i gliniaste – nie pojawi się na kwaśnym lub zbyt wilgotnym podłożu. Jest to grzyb występujący w Europie, Ameryce Północnej, Japonii, Korei oraz Nowej Zelandii. Świetnym pomysłem może być jego uprawa w domowym zaciszu. W ofercie naszego sklepu znajduje się wyselekcjonowana grzybnia czubajka kania, dzięki której dostęp do tych znakomitych grzybów będzie możliwy na wyciągnięcie ręki! Aby jednak tak się stało, konieczne jest spełnienie kilku zasad. Przede wszystkim, grzybnia sowy nie nie przyjmie się w miejscu nasłonecznionym – preparat należy aplikować w lekko zacienionym obszarze, najlepiej przy korzeniach traw. Dodatkowo, warto taką strefę wyłożyć warstwą liści i trocin. Żadna dodatkowa pielęgnacja nie jest konieczna, a podlewać grzybnię czubajki kani należy jedynie w okresie długiej suszy. Pierwsze grzyby pojawią się już po 2-3 latach!
Właściwości czubajki kani – najlepsze przepisy
Czubajka kania jest grzybem bogatym w witaminy z grupy B, D oraz A. Ponadto, w jej kapeluszu znajduje się mnóstwo składników mineralnych – potas, żelazo czy fosfor, które wpływają korzystnie na wzmocnienie układu odpornościowego. Sowa idealnie nadaje się do smażenia, ale w tym celu wykorzystujemy jedynie jej kapelusz, ponieważ trzon nie smakuje za dobrze. Warto także wyciąć czubek grzyba, ponieważ jest zbyt twardy. Najbardziej popularnym daniem z kani są proste w przygotowaniu kotlety. Wystarczy zamoczyć kapelusz w roztrzepanym jajku lub mleku, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Pyszny, bezmięsny obiad gotowy! Czubajka kania świetnie sprawdzi się także jako aromatyczny dodatek do jajecznicy. Warto jednak pamiętać, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne, dlatego nie należy przesadzić z częstotliwością ich zjadania.
Czubajka kania to pyszny grzyb zawierający mnóstwo witamin. Nie będąc jednak pewnym swojej wiedzy na temat sówek, na grzybobranie lepiej wybrać się z osobą doświadczoną, co pomoże uniknąć pomyłki. Warto także rozważyć zakup grzybni czubajki kani, aby mieć pewność, że grzyby posadzone w naszym ogródku są jadalne. Życzymy udanych łowów!