Wybierając się na grzybobranie, czasem możemy napotkać się na nieznane gatunki grzybów, z którymi nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia. Jest to jednak naturalne zjawisko, ponieważ nie sposób wymienić wszystkich gatunków grzybów. Warto zatem zapoznać się z tym artykułem, który stanowi mały przewodnik po nieznanych gatunkach grzybów.
Borowik ceglastopory
Borowik ceglastopory zdecydowanie należy do mniej znanych gatunków grzybów, który w Polsce występuje jedynie w kilku miejscach. Wygląda dość niepozornie, więc obawa o jego pomyłkę może być słuszna, jednakże w rzeczywistości jest silnie trujący grzybem. Warto wiedzieć, że jego spożycie może doprowadzić nawet do śmierci! Borowik ceglastopory jest jadalny dopiero po dokładnym ugotowaniu lub usmażeniu. Zalecamy jednak dużą uwagę i roztropność. A jak właściwie on wygląda? Jest to ładny grzyb o brązowym kapeluszu, a jego trzon pokrywają czerwone kosmyki. Jednakże najbardziej charakterystyczną cechą borowika ceglastoporego jest to, że po przecięciu natychmiast intensywnie niebieszczeje. Warto też wiedzieć, że skóra owocniki tego grzyba pod wpływem ucisku robi się czarna.
Lakówka ametystowa
Choć lakówka ametystowa to grzyb o niepospolitym wyglądzie ze względu na jego intensywny fioletowy kolor, jest on jadalny. Ponadto jest ona dość małym grzybem, gdyż średnica jej kapelusza może wynosić maksymalnie 6 cm. Trzon także osiąga niezbyt dużą wysokość – może on rosnąć od 3 do 12 cm. Łatwo jednak pomylić lakówkę ametystową z innym podobnym grzybem, dlatego też wiele osób omija ją podczas grzybobrania. Ciekawość tego grzyba opiera się jedynie na kolorze, ponieważ nie posiada on nawet ani zapachu, ani specjalnego smaku. Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby lakówkę gotować, dusić lub marynować z innymi gatunkami. Może ona stanowić wizualne urozmaicenie przetworu.
Olszówka
Olszówka (krowiak podwinięty) to grzyb, któremu zdecydowanie nie powinniśmy ufać. Choć wiele osób twierdzi, że można go spożyć po odpowiednim przygotowaniu, podobnie jak w przypadku borowika ceglastoporego, ostatnie badania wykazują jednak, że jest on skrytym zabójcą. Na szczęście olszówka posiada dosyć charakterystyczny wygląd, dlatego też łatwo rozpoznać ją wśród innych grzybów. Jej miąższ jest żółtawy, a po uszkodzeniu grzyba zmienia on szybko swoją barwę na czerwonobrązową. Ponadto średnica kapelusza osiąga nawet do 13 cm, a sam kapelusz może mieć brązowy, oliwkowy lub bordowy kolor. Warto także wiedzieć, gdzie można spotkać olszówkę. Niestety jest ona pod tym względem dosyć pospolitym grzybem, gdyż rośnie on zazwyczaj w wilgotnych lasach liściastych. Czasem zdarza się również, że można spotkać go w parku pod olchą lub brzozą.
Okazuje się, że eksploracja nieznanych gatunków grzybów może być naprawdę ciekawa! Poza tym takowa wiedza pomaga także odróżnić gatunki jadalne od tych niejadalnych. Niestety bardzo łatwo można nabrać się na podobny wygląd wielu gatunków grzybów. Odkrywanie nowych gatunków grzybów nikomu zatem nie zaszkodzi!