Gąska zielona, która nazywana jest także zielonką to gatunek szczególnie doceniany za jego wyjątkowy, lekko orzechowy smak. Niestety łatwo jest pomylić ją z trującymi okazami, dlatego świetnym rozwiązaniem może okazać się jej domowa hodowla. Dzisiaj powiemy jak się za to zabrać.
Gąska zielona – poznaj ją bliżej
Gąska zielona jest grzybem, jaki niestety ze względu na wygląd łatwo jest wziąć ją za muchomora sromotnikowego. Jego kapelusz posiada żółto-zielony kolor, który najjaśniejszy jest przy brzegach. Na środku zauważyć możemy lekki garb, czasami na powierzchni pojawiają się również niewielkie łuski. Może on osiągać średnicę nawet 10 centymetrów. Co dla wielu okazuje się mylące, posiada gęsto ułożone blaszki o różnej długości. Zazwyczaj są one żółtawe. Sam trzon ma maksymalną grubość trzech centymetrów, a swoim kształtem często na myśl nasuwa nam maczugę. Jego duża część ukryta jest w ziemi, gdzie przebiega cały rozwój grzyba, dlatego trudno jest go spotkać. Jeśli jednak uda nam się znaleźć przedstawiciela tego gatunku warto jest sprawdzić miąższ, który powinien być biały, ewentualnie wpadający w żółty. Jest twardy i bardzo kruchy, a woń przypomina mąkę. Udając się na poszukiwania koniecznie powinniśmy odwiedzić lasy iglaste i wypatrywać gąski na piaszczystej glebie, bardzo lubią też towarzystwo porostów! Zazwyczaj widoczne są późną jesienią lub wczesną zimą; w sezonie od października do grudnia.
Gąska zielona – uprawa w ogrodzie
Przydomowa hodowla gąski bez wątpienia niesie ze sobą naprawdę dużo korzyści. Na przykład, w przypadku zbiorów będziemy mieć niemalże pewność, że to właśnie zielonka, a nie grzyb trujący, którego zjedzenie będzie niosło ze sobą poważne konsekwencje. Wysokiej jakości grzybnię należy aplikować od połowy marca do listopada w okolicach drzew iglastych: dobrze jeśli są one stosunkowo młode. Zamieszczamy ją w otworach, które wykopuje dookoła pnia, gdzie czeka już na nią przygotowane wcześniej podłoże (może to być ziemia z lasu lub taka z dużą ilością odkwaszonego torfu). Następnie zasypujemy i ubijamy. Całość koniecznie trzeba w odpowiedni sposób nawadniać: na każdy dołek wlewamy jedno wiadro wody. Warto jest następnie sadzonki przykryć warstwą ściółki z liści, igieł, czy mchu. Na owocowanie w pozytywny sposób wpływa cukier: roztwór wykonujemy w proporcjach 10 gramów na 10 litrów wody. Pierwsze osobniki powinny być zauważalne po 2-3 latach.
Gąska zielonka w Twojej kuchni!
Dlaczego warto jest hodować gąskę zielonkę? Jak już wspomnieliśmy, doceniana jest ona za jej orzechowy smak. Możemy ją oczywiście zamarynować lub ususzyć w tradycyjny sposób, lecz również świeże grzyby świetnie sprawdzą się w roli sosu z koperkiem i cebulą, lecz również jako zupa, gdzie łączy się je między innymi z ziemniakami, masłem, śmietaną czy też natką puszki. Bardzo ważne jest, aby całość najpierw dusić, a później dopiero połączyć z konkretnymi składnikami.
Gąska zielonka to naprawdę smaczny grzyb, który doceni każdy! Jej domowa hodowla to niewątpliwie dobre rozwiązanie, które da nam na pewno wiele satysfakcji