Aromat i smak grzybów sprawiają, że są one stałym składnikiem wielu polskich potraw. Wiele osób sądzi jednak, że nie mają one cennych wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego! Grzyby jako źródło białka mogą stać się doskonałym elementem diety wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska, a grzyby — wartości odżywcze
Grzyby są chętnie stosowane do przyrządzania różnorodnych dań. Choć wiele osób uznaje je za bezwartościowe, zdecydowanie nie jest to prawda! Faktem jest to, że grzyby są niskokaloryczne. W 100 g najczęściej znajduje się od 50 do 70 kcal. Ich właściwości odżywcze wynikają z tego, że zawierają dużą ilość błonnika, witamin, kwasów tłuszczowych, sacharydów i składników mineralnych. Najważniejsze jest jednak białko — dzięki niemu grzyby w diecie wegetariańskiej i wegańskiej są chętnie stosowane, a przepisy na dania z grzybami bez mięsa — niezwykle popularne. Jednak grzyby jako źródło białka to nie ich jedyne zastosowanie. Są wartościowym, roślinnym źródłem witaminy D — a należy pamiętać o tym, że większość osób żyjących w naszej szerokości geograficznej zmaga się z jej niedoborami. Należy mieć świadomość, że zarówno kaloryczność, jak i zawartość cennych mikroelementów różni się w zależności od gatunku.
Czy zastępowanie mięsa grzybami ma sens?
Choć świeże grzyby składają się głównie z wody, to po ich ususzeniu okazuje się, że są zbudowane z dużej ilości białka. Jego największą ilość zawierają borowiki. W 100 gramach znajduje się aż 29% białka! Choć obecnie zastępowanie mięsa grzybami nie jest zbyt popularne, bo wegetarianie z reguły wybierają warzywa strączkowe, to zdecydowanie polecamy wprowadzenie grzybów do jadłospisu wykluczającego produkty odzwierzęce. Dzięki urozmaiceniu diety, poprzez wprowadzenie do niej grzybów, można zyskać różne korzyści zdrowotne. Ich regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi oraz widocznie zmniejsza poziom glukozy. Poleca się jedzenie grzybów osobom, które zmagają się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Z kolei właściwości wspomagające prawidłową florę jelitową powinny być zachętą do wykorzystywania grzybów w swojej kuchni nie tylko dla wegetarian.
Praktyczne wykorzystanie grzybów w kuchni
Grzyby w diecie wegetariańskiej można przyrządzać na różne sposoby. Jednym z pomysłów może być, chociażby kaszotto lub risotto. Ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu, a dodatkowo są to dania, które nie nadwyrężają domowego budżetu — zakup składników nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ciekawy przepis na danie z grzybami to kotlety z boczniaków — mogą zastąpić mięsne burgery lub tradycyjne schabowe. Taki substytut mięsa umożliwi przygotowanie ulubionej potrawy w wersji zdrowszej dla ciała i korzystniejszej dla środowiska. Grzyby można też wykorzystać do klasycznych pierogów. Warto pamiętać o tym, że rezygnacja z mięsa nie musi wiązać się z odmawianiem sobie ulubionych potraw.
Grzyby są cennym produktem, bogatym w białko, który może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym grzyby to nie tylko źródło cennych składników odżywczych, ale również atrakcyjny dodatek do różnorodnych potraw.