Sklep

Wielu z nas wydaje się, że okres grzybobrania kończy się wraz z jesienią. Jednak nic bardziej mylnego: już wiosną w naszym ogrodzie pojawić mogą się cudowne okazy, które wprowadzą wiele smaku do naszej kuchni.

Smardze w naszych ogródkach

Wśród grzybów wiosennych zdecydowanie królują smardze. Ciężko jest pomylić je z innymi gatunkami, ze względu na ich charakterystyczny wygląd. Posiadają podłużne kapelusze, które rozszerzają się ku dołowi. Koniecznie musimy wspomnieć, że mają bardzo charakterystyczną fakturę – wydają się niemal ażurowe i w zależności od wgłębień przyjmują różne odcienie brązu. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim w okolicach drzew liściastych, dlatego powinny pojawić się w naszych ogrodach, lecz także na przykład w sadach, parkach czy też lasach: warto jednak podkreślić, że zbierać możemy je tylko z naszej prywatnej posesji. Pojawiają się już od początku marca do końca maja. Jeśli uda nam się wyhodować własne osobniki na pewno docenimy ich smak oraz lekko orzechową woń. W jaki sposób najlepiej jest je przyrządzać? Po dokładnym oczyszczeniu dobrze je wrzucić na patelnię i podsmażyć lub wysuszyć: stanowią świetny dodatek do sosów, pasztetów czy nawet tart.

Charakterystyczna czarka szkarłatna

Gatunkiem mniej popularnym, który również rośnie w okresie wiosennym jest czarka szkarłatna. Pierwsze osobniki pojawiają się już w grudniu, ale wiosną spokojnie możemy ich szukać aż do maja. Posiadają bardzo charakterystyczny kształt naczynia oraz czerwoną barwę. Warto jest rozejrzeć się za nimi, jeśli w okolicach naszego domu znajdują się pościnane gałęzie lub pnie drzew. Zdecydowanie na plus wpływa fakt, że nie są one już pod ochroną – zmiana ta wcielona w życie została w 2014 roku, dzięki czemu swobodnie możemy zbierać świetnie smakujące okazy. No właśnie: w jaki sposób wykorzystać je w naszych kuchniach? Ugotowana dobrze sprawdzi się w sałatkach: nie tylko będzie ciekawie smakować, a także ciekawie wyglądać, a zamarynowana stanowią idealną przystawkę przy okazji imprez!

Gęśnica wiosenna

Gąsienica wiosenna pojawia się już w kwietniu i szukać możemy jej do czerwca. Występuje w ogrodach, parkach, na łąkach: najczęściej w wysokich trawach, dlatego jeśli posiadamy takie w naszej okolicy to koniecznie warto jest wybrać się tam na spacer właśnie by “tropić” grzyby. Po czym je poznać? Trzon ma białą barwę, która czasami wpada wręcz w żółty. Kapelusz jest lekko łukowaty i w oczy rzucać mogę nam się lekko zaokrąglone brzegi. Warto dodać, że ich miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy. Podawać możemy je zarówno gotowane jak i duszone, wystrzegać powinniśmy się jednak suszenia.

Wiosna to również świetny czas dla wszystkich miłośników grzybów – tutaj zdecydowanie dobrze jest zadbać o to, aby różnego rodzaju okazy pojawiły się w naszym ogródku: zwiększy to nie tylko nasz komfort, lecz też da dużą satysfakcję w związku z prowadzeniem samodzielnej hodowli.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij