Sklep

Trujące grzyby są niebezpieczne dla zdrowia i życia każdego z nas. Umiejętność rozpoznawania poszczególnych gatunków to kluczowa wiedza, dzięki której można cieszyć się zbieraniem jadalnych okazów, jednocześnie unikając niebezpieczeństwa zatrucia. Przedstawiamy podstawowe zasady zbierania grzybów, które powinien znać każdy z nas.

Zasady zbierania grzybów

Rozpoznawanie grzybów dla wielu osób stanowi spore wyzwanie. Na szczęście przestrzeganie kilku podstawowych zasad może znacznie zminimalizować ryzyko zatrucia. 

  1. Rozpoznawaj kapelusze – kształt, kolor i struktura kapelusza mogą być kluczowe w identyfikacji grzyba. 
  2. Nie rozpoznawaj grzybów po smaku – nie wszystkie trujące grzyby są gorzkie.
  3. Unikaj mitów – korzystaj tylko z wiedzy ze sprawdzonych źródeł i nie sugeruj się mitami. Nieprawdą jest m.in. to, że barwa cebuli staje się ciemniejsza podczas gotowania z trującymi grzybami.
  4. Zbieraj tylko w pełni rozwinięte grzyby – niedojrzałe okazy ciężko zidentyfikować, ponieważ charakterystyczne cechy grzybów nie są jeszcze w pełni widoczne. 
  5. Przeprowadź selekcję po powrocie z lasu – po powrocie do domu jeszcze raz sprawdź, czy w koszyku znajdują się tylko grzyby jadalne

Identyfikacja grzybów – z jakich narzędzi korzystać?

Identyfikacja grzybów w dzisiejszych czasach nie jest już tak trudna, jak jeszcze kilka lat temu. Zawdzięczamy to licznym narzędziom, z których możemy z łatwością korzystać. Naszym największym sprzymierzeńcem w tym zakresie jest technologia. Dzięki aplikacjom mobilnym możemy na podstawie zdjęć wskazać grzyby niejadalne i jadalne. Warto jednak pamiętać, że nie są one niezawodne i nie powinny stanowić jedynego źródła wiedzy. 

Cenna baza wiedzy to atlasy grzybów i specjalistyczne książki. Warto z nich korzystać, aby poznać szczegółowe opisy różnych gatunków i zobaczyć ich zdjęcia w poszczególnych stadiach rozwoju. Wygodną opcją jest obecnie korzystanie z takich pozycji w formie e-booków. W razie wątpliwości można konsultować się ze specjalistami. W wielu miastach działają stacje sanitarno-epidemiologiczne, gdzie grzybiarze przynoszą swoje zbiory do weryfikacji.

TRUJĄCE GRZYBY W POLSCE

W Polsce występuje wiele gatunków trujących grzybów, które są bardzo niebezpieczne. Wśród nich należy wspomnieć o dobrze znanym muchomorze sromotnikowym. Łatwo pomylić go z jadalnym gołąbkiem zielonawym, a to sprawia, że jest szczególnie niebezpieczny. Charakteryzuje się białymi blaszkami, gładką powierzchnią i zielonkawym kolorem kapelusza. Objawy zatrucia występują czasem po kilkunastu godzinach i stanowią zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. 

Grzybem niejadalnym, spotykanym w polskich lasach, jest też zasłonak rudy. Ma rdzawy kapelusz, a jego spożycie może prowadzić do uszkodzenia nerek. Podobnie, jak w przypadku muchomora sromotnikowego, również zasłonak rudy wywołuje objawy uwidaczniające się z opóźnieniem, co utrudnia leczenie. 

Grzybobranie to wspaniała forma spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Wymaga jednak odpowiedniej wiedzy i odpowiedzialnego podejścia. Umiejętność rozpoznawania grzybów jest tu kluczowa, dlatego warto regularnie przeglądać atlasy i korzystać z materiałów edukacyjnych. Dbaj o zdrowie i zawsze zbieraj grzyby świadomie. 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij