Purchawica olbrzymia, nazywana też czasznicą dopiero od niedawna na większą skalę gości na naszych stołach Wcześniej szczególnie doceniana była na przykład przez Czechów, którzy serwowali ją podobnie jak kotlety. Dzisiaj więcej o jednym z największych grzybów spotykanych w polskich lasach.
Purchawica olbrzymia: jeden z największych grzybów
Jednym z największych grzybów rosnących w polskich lasach jest właśnie purchawica olbrzymia. Nazywana jest też czasznicą ze względu na jej charakterystyczny wygląd. Po czym poznać, że w czasie naszego spaceru spotkaliśmy właśnie wskazany gatunek? Przede wszystkim właśnie wymiary: rekordowe okazy mają średnicę nawet powyżej 100 centymetrów, jednak zazwyczaj mieszczą się w przedziale 50-60 centymetrów, lecz też często znajdziemy mniejsze, o średnicy dziesięciocentymetrowej. Kapelusz kształtem nasuwa nam na myśl gruszkę i ma biały kolor. Warto jest podkreślić, że czasznica jest świetnym przykładem gatunku z zamkniętym owocnikiem. Kiedy i gdzie powinniśmy jej szukać? Rośnie w okresie od sierpnia do października i zazwyczaj widoczna jest w lasach oraz parkach, lecz też pojawia się w naszych ogrodach, na łąkach. Warto jest podkreślić, że należy zbierać i jeść tylko i wyłącznie młode osobniki.
Prozdrowotne właściwości purchawicy
Czy warto jeść purchawicę i jak często powinna gościć na naszych stołach? Jak większość grzybów składa się przede wszystkim z wody, jednak dostarcza nam również białka, węglowodanów czy też niewielkiej ilości błonnika. Warto jednak podkreślić, że posiada ona prozdrowrotne działanie, ponieważ zawiera między innymi kalwacynę. Uważana jest ona za antybiotyk, który może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Purchawica jest również pomocna przy problemach z nerkami, a także przy pojawieniu się krwawień. Co szczególnie w ostatnich czasach istotne, jest to też naturalny środek dezynfekujący.
Czasznica: jak ją podać?
Jak się przekonaliśmy purchawica olbrzymia może posiadać szereg właściwości prozdrowotnych, w związku z czym warto jest zastanowić się jaki sposób najlepiej ją podać. W tym momencie przypomnijmy, że należy zbierać jedynie młode okazy: od dorosłych odznaczają się one kolorem, ponieważ młode są białe – wystrzegajmy się tych w oliwkowej barwie. Najczęściej podaje się je podobnie jak schabowe, smażone w panierce. Oczywiście najpierw należy ich kapelusz podzielić na mniejsze części – z jednego wyjdzie nam kilka tego typu kotlecików. Świetnie może też smakować zapiekanka z dodatkiem czasznicy. Tak jak w przypadku kotletów kapelusz najlepiej jest pokroić, i przełożyć ulubionymi warzywami, serem czy np. sosem z pomidorów. Ostatnią opcją, niewątpliwie ciekawą jest zastosowanie czasznicy w roki spodu do pizzy, którą zaserwujemy z ulubionymi składnikami.
Purchawica olbrzymia dopiero od kilku lat przestała być gatunkiem chronionym, dzięki czemu możemy swobodnie ją zbierać. Warto jest rozglądać się za nią w czasie wizyt w lesie: życzymy udanych poszukiwań!