Sklep

Wyjście na grzyby wiąże się z wieloma zagwostkami. Trzeba pilnować kilku istotnych zasad, by móc w bezpieczny sposób korzystać z dobrodziejstw lasu. Wygląd grzyba to pierwsze na co powinieneś zwrócić uwagę. Czasami bardzo łatwo się pomylić i zebrać trujący gatunek. Dlatego powinieneś zwrócić uwagę na spód grzyba – lepiej więc szukać tych z rurkami, czy blaszkami? Zobacz sam!

Grzyby blaszkowe, a grzyby rurkowe

Blaszka to element budowy owocnika grzybów owocnikowych. Znajduje się ona na dolnej stronie owocnika. U grzybów kapeluszowych mieści się “pod kapeluszem” i rozchodzi się od jego trzonu. Budowa i kolor blaszek różni się w zależności od gatunku grzyba. Dzięki niej łatwiej go rozpoznać. Blaszki grzybów różnią się między sobą barwą, ostrzem i sposobem przyrastania. Posiadają także inną gęstość, czyli odległość pomiędzy sąsiednimi blaszkami. Istnieją blaszki grube lub cienkie, a także szerokie lub wąskie. Rurki występują u wielu grzybów kapeluszowych, zawsze na dolnej stronie kapelusza. Mają kształt cienkich kanalików, których długość wynosi od 1 mm do 3 cm. By zidentyfikować gatunek należy zwrócić uwagę na kształt porów – mogą być kanciaste, okrągłe, wydłużone lub labiryntowate. 

Rodzaje grzybów blaszkowatych i rurkowych

Istnieją trujące i jadalne grzyby blaszkowate i rurkowe. Jednak wśród rurkowych nie ma śmiertelnie trujących gatunków. Przykładem blaszkowego grzyba jadalnego jest popularna kurka – jeden z ulubionych grzybów Polaków. Można dodawać go do różnego rodzaju dań, czy sosów. Kolejnym grzybem blaszkowatym jest opieńka miodowa, która jest gotowa do spożycia po ugotowaniu i odcedzeniu. Świetnie smakuje w kiszonkach i marynatach. Można też dodawać ją do zup czy sosów. Musisz uważać, by nie pomylić jej z łuskwiakiem nastroszonym, lub maślanką wiązkową lub łuszczakiem zmiennym. To silnie trujące, podobne grzyby. Dobrze znanym rurkowym grzybem jest prawdziwek. To potoczna nazwa, która obejmuje kilka gatunków borowików. Są to także podgrzybki, czy maślaki. 

Które grzyby lepiej zbierać?

Decyzja należy do Ciebie, ponieważ mają inny smak i nadają się do różnych przetworów w zależności od gatunku. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z grzybobraniem, zbieraj tylko grzyby rurkowe, ponieważ nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Pamiętaj jednak, by do koszyka wrzucać tylko te grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne. Nie wrzucaj ich do foliowych torebek, ponieważ grozi to szybkim zepsuciem grzyba, a w konsekwencji zatruciem. Decyduj się na koszyki, czy pojemniki które przepuszczają powietrze. Nie zbieraj także grzybów, które rosną przy drogach, albo blisko skupisk odpadów. Bardzo szybko chłoną one metale ciężkie i zanieczyszczenia z otoczenia, co ponownie prowadzić może do zatrucia. Pamiętaj, że nawet najbardziej doświadczeni grzybiarze mogą się mylić. Nie warto ryzykować, dlatego też podejmuj decyzję tylko wtedy, kiedy jesteś jej pewny, a dodatkowo sprawdź kilka razy, czy na pewno się nie pomyliłeś. 

Jak widzisz musisz być bardzo uważny. Możesz zbierać zarówno jedne, jak i drugie grzyby. Rób to jednak z należytą uważnością i zawsze upewnij się, co właśnie zebrałeś. Nie warto ryzykować, bo zjedzenie trującego grzyba może nieść za sobą tragiczne konsekwencje.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij