W Polsce królują grzyby leśne. Chodzenie na grzybobranie to jeden ze sposobów na spędzanie czasu na świeżym powietrzu, który jest cenny dla wielu rodzin. Jednak coraz częściej można znaleźć hodowle grzybów w przydomowych ogrodach. W sklepach dostępne są grzybnie najróżniejszych gatunków ze wszystkich stron świata – w tym, azjatyckich grzybów shiitake.
Twardnik japoński, czyli grzyby shiitake
Grzyby shiitake określane także mianem twardnika japońskiego, pochodzą z Azji. Rosną przede wszystkim na pniach martwych drzew liściastych. W naturalnym środowisku można znaleźć je w Chinach, Japonii i Tajlandii. Ich cechą charakterystyczną jest brązowy kolor i mięsistość, a także specyficzny, podkręcony kapelusz. Ich nazwa wiąże się z tym, że po pewnym czasie poddawania ich obróbce cieplnej – twardnieją. Średnica kapelusza może dojść do 20 cm, a trzon ma około 3 centymetry grubości.
Jak uprawiać grzyby shiitake?
Grzyby shiitake w domowych warunkach można uprawiać na różne sposoby.
- Grzyby shiitake na kostce – kostka powinna być przez 3 dni przechowywana w temperaturze oscylującej w granicach 14-16 stopni Celsjusza. Kostka powinna znajdować się w pomieszczeniu, w którym światło dostępne jest przez 8 godzin, a wilgotność jest bardzo wysoka. Cykl produkcyjny z reguły może być powtarzany około 4 razy z jednej kostki z grzybnią. Zbiorów dokonuje się codziennie, zbierając najbardziej dojrzałe grzyby.
- Grzyby shiitake w drewnie – jest drugim sposobem, który umożliwia zbieranie grzybów przez zdecydowanie dłuższy czas. Wystarczy pieniek z drzewa liściastego, grzybnia shiitake i wiertarka. W kołku należy nawiercić dziurki i umieścić w nich grzybnię. Całość powinna zostać zabezpieczona folią albo woskiem. Najlepsze miejsce, gwarantujące optymalne efekty hodowli, to ciemne pomieszczenie lub zacieniona część ogrodu. Pierwsze owocniki można zauważyć najczęściej po upływie 7 dni. Najwięcej wartości odżywczych zawierają grzyby shiitake uprawiane na drewnie pochodzącym z lasu.
Grzyby shiitake – właściwości zdrowotne
Grzyby shiitake są cenione w kuchni za swoje właściwości prozdrowotne. Zawierają niezwykle dużą ilość potasu, a także witaminy B3. Dotyczy to w szczególności grzybów poddanych procesowi suszenia. Dodatkowo, można w nich znaleźć także witaminę D3, fosfor oraz wapń. Shiitake były już kilkaset lat temu wykorzystywane w leczeniu różnych schorzeń. Do dziś niektóre osoby uznają, że zapobiegają one cukrzycy i miażdżycy, a nawet przerzutom nowotworów w układzie pokarmowym. W niektórych miejscach na świecie stosuje się je w leczeniu otyłości i problemów seksualnych, wzmacniają także odporność.
Grzyby shiitake są łatwe w hodowli i znajdują wiele różnorodnych zastosowań w kuchni. Sprawia to, że zdecydowanie warto kupić grzybnię i umieścić ją w swoim przydomowym ogrodzie.