Nic dziwnego, że tak dużo osób kocha grzyby – to naprawdę smaczny i pożywny dodatek do wielu potraw, a dzięki swojej obecności potrafi znacząco wpłynąć na końcowy efekt dania. Czasem jednak, zwłaszcza gdy grzybobranie przebiega naprawdę pomyślnie, ilość zebranych grzybów może sprawić, że nie jesteśmy w stanie skorzystać z nich wszystkich od razu. Zastanawiamy się więc, co zrobić, aby zachować ich aromat oraz świeżość na dłuższy czas. Z pomocą przychodzi ten artykuł, w który podpowiadamy, jak suszyć i przechowywać grzyby.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Suszenie to praktyczne rozwiązanie, które zapobiega przedwczesnemu zepsuciu się grzybów. Jednakże, zanim przystąpimy do suszenia, najpierw musimy do tego odpowiednio przygotować nasze grzyby. W tym celu należy je dokładnie oczyścić i posegregować według gatunków. Przy czym należy wiedzieć, że inaczej czyści się grzyby przeznaczone do suszenia, marynowania i mrożenia. Jeżeli więc naszym planem jest ususzenie grzybów, nie korzystajmy z wody, ponieważ w ten sposób szybciej zgniją, niż wyschną. Lepiej jest delikatnie oczyścić je z ziemi za pomocą noża i ściereczki. Następnie kroimy grzyby na w miarę równe kawałki.
Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Tak naprawdę sposobów na suszenie grzybów nie brakuje – można je suszyć zarówno na nitce, jak i w suszarce na żywność, piekarniku czy na słońcu. Najbardziej uniwersalnym sposobem znanym od lat jest jednak suszenie na nitce. Wystarczy nawlec grzyby na grubą nić w takich odstępach, aby się ze sobą nie stykały. Następnie wieszamy je w miejscu, w którym nie będą miały kontaktu z kurzem czy owadami. Dodatkowo można również przykryć je gazą. Po około 7-10 dniach powinny być gotowe do przechowywania. Należy jednak pamiętać, aby nie suszyć grzybów w czasie deszczu, na silnym wietrze czy w dużym słońcu. Najlepiej robić to w ciepłe i suche dni. W ten sposób prawidłowo ususzymy swoje grzyby. Trudno jednak nie zgodzić się, że suszenie na nitce jest nieco praco i czasochłonne, dlatego też coraz więcej osób decyduje się na inne metody, które mogą być równie skuteczne, np. przy użyciu elektrycznych suszarek.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Zarówno przechowywanie, jak i suszenie powinno przebiegać w prawidłowy sposób. W innym wypadku grzyby mogą stracić na swojej wartości, a nawet po prostu się zepsuć. Po odpowiednim suszeniu najlepiej umieścić grzyby w przezroczystych pojemnikach lub słoikach i szczelnie zamknąć, a następnie położyć w zaciemnionym miejscu. Do pojemnika można dodać również liść laurowy, który odstrasza mole spożywcze. Z kolei kilka ziarenek ryżu może uchronić grzyby przed wilgocią. Nie bez znaczenia pozostaje także temperatura – zaleca się, aby suszone grzyby trzymać w temperaturze 7-12 stopni Celsjusza. Dlatego też najlepszym miejscem na przechowywanie grzybów może być zaciemniona piwnica. Grzyby przechowywane w ten sposób mogą zachować swoją świeżość nawet do dwóch lat!
Choć proces suszenia i przechowywania grzybów na początku może wydawać się dość wymagający, to jednak dzięki zapoznaniu się z powyższymi wskazówkami okazuje się, że nie jest to nic ciężkiego! Warto jednak dodatkowo uwzględnić wymagania poszczególnych gatunków grzybów, aby faktycznie można było cieszyć się nimi przez dłuższy czas.