Opieńki są jednymi z najpopularniejszych grzybów jesiennych. Nie tylko stanowią piękną ozdobę polskich lasów, ale także doskonale smakują i tym samym są często wykorzystywane w kuchni. Dlatego też zdecydowanie warto je zbierać, aby następnie przyrządzić z nich smakowite potrawy. W tym artykule dowiesz się, gdzie szukać opieniek i jak je wykorzystać w kuchni.
Opieńka – co to za grzyb?
Opieńka miodowa to grzyb obrastający pnie drzew oraz pieńki. Co ciekawe, mimo że wygląda naprawdę ładnie oraz unikalnie, jest ona pasożytem, który działa destrukcyjnie na drzewo, na którym rośnie. Dlatego też zbierając opieńki, dbamy o środowisko naturalne, a ponadto mamy smaczną zakąskę. Dla ludzi opieńka jest bowiem całkowicie bezpieczna, a nawet aromatyczna i nadaje się do wykorzystania w kuchni. Mimo wszystko nadal istnieją pewne rodzaje opieńki, które mogą być trujące. Istotne jest zatem ich prawidłowe rozpoznanie.
Zbieranie opieniek
Identyfikacja opieniek jest bardzo ważna, aby łatwo można było je rozpoznać w lesie. Przede wszystkim warto wiedzieć, że ten rodzaj grzybów występuje w dużych skupiskach, zazwyczaj w wilgotnych lasach liściastych, mieszanych, a także w trawiastych miejscach. Najczęściej można je znaleźć wokół dębów, buków czy brzóz. Opieńki charakteryzują się pomarańczowymi kapeluszami, które przy dojrzałości stają się jaśniejsze, a brzegi się rozchylają. Charakterystyczne dla nich są również blaszki, które są białe lub kremowe, a na starszych okazach mogą zmieniać kolor na rdzawy. Grzybnie opieńki można także dostać w sklepie internetowym Grzybnie.pl. Poza tym należy pamiętać o odpowiedzialnym podejściu do natury podczas zbierania tych grzybów. Opieńki należy zrywać ostrożnie, delikatnie wykręcając je lub przecinając nożem tuż przy ziemi. Ważne jest również sprawdzenie, czy grzyby są młode i świeże, unikając tych, które wyglądają na zbyt stare. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni co do gatunku zbieranych grzybów, lepiej je zostawić.
Opieńki w kuchni
Opieńki mają naprawdę dużo zastosowań w kuchni. Można z nich przyrządzić całą masę pysznych potraw. Przed spożyciem należy jednak obowiązkowo poddać je obróbce termicznej. Nawet w przypadku długiego gotowania nadal zachowują swoją jędrność i chrupkość. Z kolei dzięki ich słodkawym i lekko orzechowym smaku doskonale sprawdzają się w zupach oraz sosach. Opieńki można dodać do zup kremowych lub zupy grzybowej, nadając potrawie prawdziwie intensywny smak. Natomiast opieńki wykorzystane do wykonania sosu śmiało można połączyć ze śmietaną, cebulą oraz natką pietruszki. W ten sposób otrzymamy przepyszny sos grzybowy, który w zestawieniu z ziemniakami czy kluskami będzie stanowił istną rewelację. Opieńki nierzadko się także marynuje. Grzyby te można zamarynować w occie z dodatkiem ziół i przypraw, co nadaje im wyjątkowy, pikantny smak, idealny jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Opieńki to nie tylko piękne grzyby, ale również pyszny składnik wielu potraw. Jednakże, zbierając je, należy być ostrożnym i mieć pewność, że mamy do czynienia z właściwym gatunkiem. Po odpowiednim przygotowaniu stanowią one aromatyczny dodatek do dań, wzbogacając smak i aromat potrawy.