Zbieranie grzybów to czynność, którą się uwielbia lub nie za bardzo za nią przepada. Jednak nawet te osoby, które nie lubią chodzić i szukać rosnących małych leśnych przysmaków muszą przyznać, że są one przepyszne i świetnie podkreślają smak potraw. W naszym kraju najpopularniejszy jest podgrzybek – dania z jego udziałem to prawdziwa uczta! Co warto wiedzieć o podgrzybku? Gdzie go szukać? I w jakim okresie? Na te oraz inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule – zapraszamy do lektury!
Jak rozpoznać podgrzybka?
To dość charakterystyczne grzyby, które posiadają kapelusz w barwie ciemnobrązowej lub kasztanowej, którego średnica osiąga nawet kilkanaście centymetrów. Cechuje się jednolitą matową barwą, a jego spód jest jasny – oliwkowy albo żółty – który po naciśnięciu lub uszkodzeniu robi się charakterystycznie siny. Trzon podgrzybków przeważnie jest zgięty i mocno wybrzuszony oraz dość mięsisty, zwarty o żółtawym lub brunatnym kolorze. Zapach podgrzybka opisywany jest jako przyjemny, leśny, grzybowy, a smak podobnie: mocno grzybowy, intensywny lecz jednocześnie delikatny. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów oraz urozmaicenie różnych dań, którym nada swoim posmakiem wykwintności.
Rodzaje podgrzybków
W Polsce można spotkać kilka rodzajów podgrzybków. Pierwszy z nich – Złotawy – osiąga wysokość około 10-12 centymetrów. Jego dość cienki, zakrzywiony miękki trzon jest w kolorze żółtym, a kapelusz początkowo wypukły, później robi się jasnobrązowy z pęknięciami. Podgrzybek Zajączek jest nieco niższy od poprzedniego, jego wysokość nie przekracza 10 centymetrów. Charakteryzuje się walcowatym trzonem oraz kapeluszem, który może mieć nawet do 10 centymetrów średnicy i jest matowy, pilśniowy, o barwie siwobrązowej lub oliwkowobrązowej. Z kolei gatunek podgrzybka Żeberkowanego ma bardzo różną wysokość od 3 do 10 centymetrów. Początkowo kapelusz jest półkolisty, a później staje się bardziej płaski a nawet wklęsły. Jego barwa jest czerwonobrązowa, brązowożółta lub żółtawooliwkowa, rurki natomiast cechują się intensywną żółcią. Zazwyczaj można go spotkać pod bukami. Ostatni gatunek podgrzybka to grzyb trujący o nazwie Szatan. Ma charakterystyczny szeroki, bulwiasty trzon o średnicy nawet do 8 centymetrów, koloru żółtawoczerwonego, a barwa kapelusza jest szarozielona. Na szczęście bardzo łatwo go odróżnić od pozostałych gatunków.
Gdzie i kiedy szukać podgrzybka?
Podgrzybek występuje w lasach liściastych, iglastych oraz mieszanych, które znajdują się w strefie klimatu umiarkowanego – najczęściej rośnie pod dębami, sosnami, grabami oraz bukami. Można go spotkać w okresie od czerwca do listopada i przeważnie nie rośnie pojedynczo tylko w grupach, dlatego też dobrze jest się dokładnie rozglądać po znalezieniu pojedynczego okazu. Przy zbieraniu należy podciąć trzon jak najbliżej ziemi, a nie wyrywać, aby w tym miejscu mogły wyrosnąć kolejne podgrzybki.
Grzyby te mają wiele wartości odżywczych i są za to bardzo cenione. To dobre źródło witamin takich jak: A, B1, B2, C, D oraz E. Ponadto zawierają białko i pokarmowy błonnik. Nie można ich podawać dzieciom do 6 roku życia oraz starszym osobom ze względu na ich ciężkostrawność. Dużo osób uwielbia podgrzybki jako dodatek do dań, a także jako zamarynowane przekąski.