Wielbicieli grzybów nie brakuje, dlatego uprawa ich we własnym ogrodzie w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Jakie są zalety tego przedsięwzięcia i na co należy zwrócić uwagę?
Jakie grzyby możemy uprawiać w ogrodzie?
Od tego pytania warto zacząć. Są gatunki bardziej i mniej przyjazne ogrodowym uprawom. Zdecydowanie najpopularniejszą opcją są pieczarki. To gatunek, który nie potrzebuje zbyt wiele uwagi, dlatego bywa uprawiany przez cały rok (na przykład w piwnicach), ponieważ nie potrzebuje światła. Chcąc uprawiać pieczarki w ogrodzie, należy zapewnić im zacienione miejsce, najlepiej od strony północnej. Ze względu na ich wymagania cieplne (najlepiej czują się w temperaturze od 12 do 20°C) można je uprawiać jedynie od kwietnia do lipca. Kolejnym kandydatem jest boczniak ostrygowaty, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wyrastają one w kępach na bocznej części pnia, w miejscach wilgotnych i zacienionych. Również twardnik japoński (shii-take) jest ciekawą propozycją. Uprawę prowadzi się na pniach i gałęziach, w miejscach półcienistych. Jeśli jednak zdecydowanie wolicie tradycyjne grzyby leśne – również jest taka możliwość. Borowik szlachetny, mleczaj rydz, czy koźlarz babka to grzyby, które mogą zagościć w naszym ogrodzie pod drzewami takimi jak dęby, buki lub świerki.
Do czego można wykorzystać udane uprawy?
Jeśli jesteście miłośnikami grzybobrania, z pewnością już macie sprawdzone sposoby na wykorzystanie swoich zbiorów. Znajdują one niezliczoną ilość zastosowań przede wszystkim w kuchni dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi. Znajdziemy masę przepisów z użyciem grzybów. Możemy zrobić przepyszny, kremowy sos, dodać je do risotto, użyć jako dodatek do mięsnych dań – jednym słowem, można je jeść w nieskończoność. Nie należy zapominać o tym, że mają wiele cennych wartości odżywczych i mogą obniżać poziom cholesterolu. Ogrodowe uprawy prawdopodobnie nie będą na tyle duże, aby przeznaczać je na sprzedaż, ale bliscy na pewno nie odmówią podarunku w postaci tak niepowtarzalnych zbiorów z zakątków ogródka.
Zalety nie tylko dla fanów smaku grzybów
Wykorzystanie ich w potrawach to niewątpliwie największa zaleta, ale nie jedyna. Gwarantujemy przede wszystkim ogromną satysfakcję z upraw. Wymaga to cierpliwości i wyboru odpowiedniego stanowiska dla konkretnego gatunku, ale nic tak nie cieszy jak owocowanie. Dodatkowo stanowi to ozdobę ogrodu, przenosimy charakterystyczny, leśny klimat na swój ogród. Z całą pewnością dużym plusem jest również to, że grzyby saprofityczne (np. pieczarki lub boczniaki) zapobiegają gromadzeniu się w przyrodzie martwych resztek organicznych, dlatego możemy je uprawiać na ściętych pniach drzew liściastych.
Uprawa grzybów potrafi przynieść naprawdę wiele radości i satysfakcji. Grzyby jako element potraw stanowią ciekawy dodatek i są bogate w cenne wartości odżywcze, dlatego wytrwałość zdecydowanie popłaca w przypadku tego typu upraw. Chyba każdy chciałby mieć możliwość grzybobrania nie wychodząc z ogrodu!