Sierpin 24 A, 82-300 Elbląg
+48 500 018 858

Lekkostrawne posiłki z grzybów? To możliwe!

Intensywny zapach grzybów i ich niepowtarzalny smak sprawiają, że jest to jeden z przysmaków, po które chętnie sięgamy w polskiej kuchni. Niestety większość gatunków jest ciężkostrawna, dlatego nie każdy może cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Istnieją jednak sposoby pozwalające zredukować ciężkostrawność – jakie?

Paradoksalne wydaje się być to, że naszemu organizmowi bardzo trudno strawić grzyby, mimo że te są niskokaloryczne. Za taki stan rzeczy odpowiada chityna, z której zbudowane są te leśne skarby. To wielocukier przypominający celulozę, jednak w przeciwieństwie do niej nie jest rozkładany przez układ trawienny. To nie jedyna przeszkoda dla naszych żołądków – białko jest w dużej mierze budulcem grzybów, a z jego trawieniem nasz organizm też radzi sobie nieco gorzej.

Jak zmienić grzyby w lekkostrawne?

grzyby salataDzięki właściwemu przygotowywaniu potraw można nieco pomóc organizmowi ze strawieniem grzybów. Po pierwsze zaleca się duszenie ich wyłącznie we sosie własnym i unikanie dodawania do mięs. Warto też łączyć je z ziołami, które ułatwiają procesy trawienne: tymianek, majeranek, jałowiec, kminek czy rozmaryn poza właściwościami zdrowotnymi wpłynie również na zintensyfikowanie smaku grzybów, dodając mu oryginalności.

Obróbka termiczna jest najbezpieczniejszym sposobem przygotowywania tego przysmaku. Najlepiej jeść gotowane, które spędziły we wrzątku mniej więcej pół godziny. Jeśli decydujemy się na smażenie, to warto wykorzystać niewielką ilość zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Odradza się pieczenie ich w piekarniku, ponieważ mogą przypalać się z zewnątrz, a w środku pozostawać surowe – wówczas nie zaleca się ich jedzenia, gdyż możliwe jest występowanie toksyn w miąższu.

Nie bez znaczenia jest także sposób łączenia produktów. Jeśli już decydujemy się na danie z grzybami w roli głównej to zadbajmy, by pozostałe produkty należały do lekkostrawnych. Można łączyć je z ryżem, kaszami, sałatami, warzywami (najlepiej gotowanymi parze parze) itd.

Przeciwwskazaniadanie z grzybow

Mimo istnienia skutecznych sposobów ułatwiających żołądkowi trawienie grzybów są osoby, które powinny całkowicie ich unikać. Należą do nich w szczególności dzieci. Istnieje bowiem przekonanie, że ich wątroby nie są w stanie strawić zawartych w grzybach substancji. Ponadto unikać ich powinny kobiety w ciąży, osoby starsze i uczulone na grzyby, pacjenci zmagający się z chorobami układu pokarmowego, wątroby lub nerek.

Czasem chęć zjedzenia czegoś pysznego jest tak duża, że ulegamy jej nawet wówczas, gdy mamy świadomość szkodliwego działania niektórych produktów. Taka sytuacja zapewne nie raz dotyczyła wszystkich grzybowych łasuchów, którzy dzielnie znosili poczucie ciężkości, które towarzyszyło im po skosztowaniu swojego ulubionego przysmaku. Teraz można połączyć przyjemność z dbałością o swój układ trawienny i stosując się do powyższych wskazówek przyrządzić pyszne, lekkostrawne potrawy z grzybów.

SKLEP

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij